kurbac o, super! Jau sakarīga recepte, kuru vērts pamēģināt! Tikai man kega nav. :/ Ir uz ko tiekties, bet katrā ziņā paldies par ieteikumu!
Gaišā brenguļa recepte
Ja brengulis ir dzīvs un nefiltrēts, nevar mēģināt iegūt identisku raugu no tā paša alus?
dzirnavnieks Gan jau iegāžot puslitru starterī, kaut kam vajadzētu izaugt. Tikai ja pirkts izlejamais ir liela iespēja, ka tur būs vēl vesels komplekts ar pasažieriem.
Bet vai ir vērts? Domā tur kas īpašs ir izmantots?
Man pēdējais vārījums nejauši sanāca ar līdzīgu garšu kā Brengulim.
Sāku iejavot (brew in a bag metode), nācās aizskriet un atstāju bračku, lai pieskata. Viņš laikam pārkarsēja un preboil bija 1.030 iecerēto 1.040-45. Pielika pāris ēdamkarotes ar griķu medu un OG beigās iznāca 1,060. Es šausminājos, ka iznāks sauss un stiprs eils, ko būs jāizdzirda vietējiem alkašiem, bet par brīnumu pēc 1,5 nedēļas, kad mērīju blīvumu pirms pudeļošanas FG 1.028. Tā vien liekas, ka raugs pat nepieķērās klāt iesala cukuriem. (US-05 raugs). Pagaršoju un momentā asociācija ar Brenguļu gaišo kaut arī galīgi negaidīti.
Recepte bija 50/50 Vīne ar Pilzeni un izmēģināju rudzu red karmeli.
Sapildīju pudelēs ar keramiskajiem korķīšiem, ja nu izdomās atsākt rūgt, varēs nedaudz spiedienu palaist ārā.
dzeruvaru Nu kā jau iepriekš minēts, ka ņem raugu kaut kur no vietējiem, tātad paciņā pasūtīt, visticamāk, nevar.Vai ir vērts? Manuprāt nav jo man šis alus nekad nav interesējis. Ieteikums drīzāk by popular demand kā teikt, ja grib emulēt oriģinālu, šis būtu iespējamais ceļš
dzirnavnieks Tad jau pudele starterī būs opcija. Tikai tie stāsti par "dzīvo alu, kas glabājas pāris dienas" man asociējās ar kapitālu aprīkojuma netīrību un nez kādi monstri tur izaugs
No sērijas par "labo un dabīgo alu/pienu/kvasu/limonādi no padomju savienības laikiem, kas glabājās dažas dienas, jo bija superdabiski".
dzeruvaru Nu ja, es tādu sarkastisku risinājumu piedāvāju, ja nu vīriem gribas superdabisku seno laiku alu uzraudzēt
vai tad nav tā, ka brenguļa unikālā garša ir diacetils, kas rodas ļoti lēni dzesējot misu pirms rūgšanas? Tiešām gribas speciāli brūvēt alu, lai garšotu pēc defekta- diacetila?
PeterisT Spriežot pēc apkārtējiem, cilvēkiem patīk. Tieši šis diacetila "saldenums", bet tā ir vietējā specifika. Piemērām arī saldais kvass vai iesala dzēriens. Rietumos nav dzirdēts ka būtu ļoti populārs, bet te cilvēki labprāt lieto. Tas pats ar saldenumu brengulim, tas tāds kā "starpposms" starp kvasu un alu, tāpēc manuprāt cilvēkiem ir ok
Šķiet, ka pēdējā laikā arī normālie kvasi aiziet pa saldo taku - Iļģuciema vairs negaršo, Bauska ar salda, Rēreknei pilnīgs cukurūdens
JekabsG Tev jau sanāca tikai 2/3 no plānotā OG - tātad trešdaļa cietes nepārcukurojās vai pārcukuro'jās neēdamos cukuros pie lielas temp. Raugam nebija ko ēst un diez vai pudeles ies pa gaisu.
To es nezinu, nestrādāju Brengulī Augstāk jau diegan teoriju.