ArtursDenisovs 7g/L var likt ja ir pārliecība ka dziļāk nenorūgs vai ātri izdzersi. es agrāk tik arī liku, bet istabā glabājot pārgāzējas un arī granātas bijušas. tagad mazāk lieku, ~5g/L.

Es arī agrāk liku kā Kalvis - mazais grauds ir 2g. Tagad izmantoju speciālo mēru komplektu, tik beru pa kārtu zemāk (t.i. 0.5L pudelei iesmeļu 0.3L paredzētajā)

image 1.jpeg
      Gan jau ka domāji šo brīnumu. Es arī viņu izmantoju bet pēdējie mēģinājumi rāda, ka pēc divu nedēļu raudzēšanas tas 0,3L paredzētais cukura daudzums uz 0,5 ir par maz (uzgāzējas samērā minimāli, gribētos vairāk) un lieku 0,5 bez kaudzes un ir okai

Es gan lieku 0,3 paredzētu iedaļu uz puslitru. Ja ieberu - 0.5 paredzēto iedaļu - alus kāpj ārā no pudeles.

Kā Jūs domājat vai no cukura kvalitātes tas arī atkarīgs? Aizdomas ir ka DansSukers ir biku labāks un no tā identiska daudzuma sagāzējas labāk, bet no Rimi sarkanās pakas vai Depo Poļu cukura gāzējas daudz sliktāk! Tā varētu būt???

hmm varbūt arī. Es parasti lietoju lētāko vai otro lētāko cukuru cerībā, ka tam būs mazāk visādu vipendronu klāt. Bet šo vajadzētu notestēt vienādu alu mēģināt uzgāzēt ar dažādiem cukuriem.

Kā Zelcs saka - 0.3L paradzētajā traukā ir tieši 2g. Tāpat ar laiku pārgāzējas.

Es maucu lētāko - Optima Līnija

a year later

Tagad kad visi ir profi!
                Vai sagāzēšana ar CO2 ietekmē alus dzidrību atšķirībā no sagāzēšanas ar cukuru?
                Vai tas ietekmē rezultāta garšu/kvalitāti?
                Pats vēl nekad ar co2 neesmu darbojies, tāpēc interesanti zināt!
                Vai nav tā ka sagāzēts ar cukuriņu iztur garšu glāzē ilgāk nekā sagāzēts ar co2 kurš jau pēc 1/4 zaudē jaudu un paliek "flat"???

Skaidrs ka uz 0.5 l vai 0.33 mazais cukura grauds ir ideāls.
                  Kāds zin cik jāpilda kegā cukurs g/l lai tas optimāli sagāzētos ? Vai kāds vispār tā vēl dara ? Esmu dzirdējis un pārliecinājies, ka tikpat cik pudelē, tik kegā pildīt un likt cukuru nevar, jo tad iegūst spridzekli ilgāk turot par mēnesi. Esmu dzirdējis arī viedokli, ka nedrīkst likt vairāk par 3g/l kegā jo tur ir pārspiediens, bet cik esmu šādi meiģināji sagāzēšanās ieilgst uz 3-4 ned.

mēs pudelēs IPAi, APAi ar liekam ~3g/l
                    4g/l ilgākā glabāšanās sāk kāpt ārā. Moš karameli lēnām raugs nograuž.

Mandzs
                      ->Šis man liek aizdomāties. Pēc būtības. Ja uz kegu no fermentera pārlej pilnībā izrūgušu alu, jebšu pie vienādiem nosacījumiem, tad pie sagāzēšanas atšķirībām (pudele vai kegs) nevajadzētu būt. Tas man liek izdarīt secinājumu, ka vai nu stikls kā materiāls vai korķis kā spiediena regulēšanas mehānisms (vai abi kopā) ir mazāk efektīvi par metālu kā materiālu un visiem tiem spiediena mehānismiem uz kega. Tā varētu būt?
                      ->Ierosinu pamēģināt vienu devu alus iepildīt, piemēram, metāla termosā vai kādā metāliskā degvīna pudelē ar skrūvējamu korķi. Pēc augstāk aprakstītā, būtu jābūt tā, ka metālā spiediens saglabātos lielāks, manuprāt.
                      -> UN nupat iedomājos, vai nav gadījumā tā, ka sprāgstošās pudeles ir nevis vājākas, sliktāk uzražotas, bet taisni otrādi - "efektīvāks brāķis", kas labāk notur iekšējo spiedienu un tāpēc plīst?

zenkis Atbilde ir cita! Pudeli atverot virsspiediens uzreiz aiziet, bet kegā jau lejot alu tas nekur nepazūd, jo galvas spice ņem alu no apakšas, bet spiediens turas kega augšā, kur ir brīvā telpa. Katrā ziņā, šie jautājumi ir man vēl neatbildēti....

es minēšu ka kegā ir proporcionāli mazāk brīvas vietas nekā pudeles kakliņā.

Mandzs
                            Kāpēc Tu domā, ka kegā virsspiediens nepazūd? Pilnā 30L kegā ir apmēram 3L gaisa. Pirmo alus litriņu nolejot, gaiss palielinās par litru, jeb 30%. Tātad - jo vairāk izlej, jo mazāks spiediens paliek. Tā tas notiek līdz spiediens samazinās līdz CO2 reduktorā ieregulētajam , un tālāk jau CO2 balons uztur konstantu spiedienu. Piekrītu, ka pimās pāris glāzes būs ar putām un arī raugu no kega apakšas.
                            Mana pieredze ar kegiem gan ir minimāla, tāpēc arī interesē uzgāzējamā cukura daudzums. Kas gan var būt vienkāršāk, kā iebērt kegā 100-120 gr. cukura. Ar CO2 liekas čakarīgāk - jāslēdz pie balona, jāregulē spiediens. Citi vēl kratot vai ripinot...
                            No savas pieredzes. Pildīju kegos (divos) tikai vienu reizi. Kāzām. Cukuru liku 4 gr. uz litru. Uztvēru kegu kā lielu pudeli. Dzerts tika pēc divām nedēļām (jā, jā, zinu, ka bija par zaļu, bet ātrāk nesanāca uzvārīt - bija aizķeršanās ar izlejamā iegādi.) Bija normāli gāzēts alus. Pārpalikumus kādas 2 nedēļas vēl lēnā garā dzēru.

30L Kegā brīvā vieta apmēram <1 litrs, ja ielej 30 litrus alus.

Pēdējos divus kegus izmēģināju ar cukuru 3g/l. Aizmirsu par viņiem uz kādu mēnesi un tad pildīju ar Ķīnas Blichman beer gun. Biju labi nodzesējis, bet gāze tāpat bija par daudz šim processam - stipri putoja un relatīvi lieli zudumi. Caur pistoli ielejot glāzē gāzējums ideāls. Caur krānu nemēģināju laist, bet jābūt labi visdrīzāk.

a year later

Čau visiem. Man jautājums ir (iespējams, ka stulbs). Ja no Grainfather fermentera (kas nav pretspiediena) salej pāris pudeles (APA ar Safale US-5, auzām) testam karbonizēties ar cukuru (5 g/l) un noliek istabas temp, bet pārējo sagāzē 19L kegā ar CO2, tad gala rezultātā sanāca 2 dažādi ali:
                                  - pudelē normāls hazy milkshake, kā paredzēts (sagāzējas istabas temp 3 dienās)
                                  - KEGā dzidrs kā lāgers ar pilnīgi citu garšu (2as dienas pie CO2)
                                  Ir kādam tā gadījies?

Cik tilpums grainfather? 50 litri koniskais?
                                    mani minējumi:
                                    Vispirms nolēji raugu. Tad lēji pudelēs, tur tas duļķainums un garša no rauga vēl.
                                    Moš cold-crash bija nikns un efektīgs? Cik ilgi un pie kādas temperatūras glabāji? Moš starp pudeļu pildīšanu un kega pildīšanu pagāja kāda nedēļa un glabāji zemā temperatūrā ~+5`C ?

Ā, nu CO2 cik dzirdēts taisa alu bik skābāku...

Mans minējums - pudelēs tika daudz rauga un tāpēc hazy/murky. US-05 nav slavens ar spēju saglabāt alū necaurspīdīgumu. Parasti - agrāk vai vēlāk - visi ali, kas raudzēti ar US-05, kļūst dzidri kā bērna asara.
                                        Pudelē vairāk rauga un apiņu eļļu. Kamēr viss vēl peld un neizgulsnējas - alū ir vairāk apiņu aromātu un arī rauga garša. Kegā nosēdās gan raugs, gan līdz ar to arī daļa apiņu labuma.