Katrs blīvuma punkts (0.001) tev dod ~0.5 vol/CO2. Parasta alus pudele var izturēt apm 3.0 vol/CO2. Tas nozmē, ka, ja labākajā gadījuma tavs alus vēl pudelē norūgs vismaz par 6 punktiem (piem. 1.016 līdz 1.010), pudele sprāgs. Tas ir neņemot vērā rūgstošajā alū jau esošo CO2, temperatūru un gan jau vēl citus mainīgos. Ir cilvēki, kas tā dara, bet tur ir jābūt ļoti lielai precizitātei procesā un pudeļošanas laikā.
jautājumi un atbildes
man ne reizi nav sprāgusi, kautgan ir pudeļoti nekaķotie, kuru kaķotās versijas vēl norūgst pa kādām iedaļām.
No sekundārā tāds labums, ka alus nedaudz apskābekļojas, tiek uzjundīts raugs un process var aiziet tālāk, ja iestrēdzis, bet kja bez kaķa laiž un vienkārš alus, tad nav īpaši jāiespringst.
19-20C priekš US-05 ir tuvu max temp. vēl var normāli noraudzēt (rūgumpodā ir +2-3C vairāk, nekā telpā)
Un Tu nepudeļo ar cukuru?
dzirnavnieks Paldies par formulu! Šis ir kas nedzirdēts un noteikti noderīgs!
Nākamajiem brūvējumiem izmantojot blīvuma mērītāju šo būs jāpielieto praksē.
Bet agriežoties pie mana pirmatnējā jautājuma, tad sanāk, ka nav problēmas, ja alus raudzēšanas traukā pastāv ilgāk uz rauga, lai arī pieņemsim, ka rūgšanas process ir beidzies?
Konkrētajā gadījumā, kā jau minēju, vados pēc receptes, ko atradu šeit, kur bija rakstīts, ka pē 2 ned rūgšanas pilda pudelēs.
Protams, neizanalizēju reālo situāciju un netiku rakstijis šeit un meklējis info vajadzīgajā laikā. Teiksim tā- gāju pa receptes sliedēm un apkārt neskatījos.
dzirnavnieks 4g/L
Ja receptē divas nedēļas ieliktas no personīgajiem novērojumiem, nevis no zila gaisa, tad labāk ievēro to, bet mazapiņotam alum mēnesis nenāks par slikts. Itkā ir iespējama rauga autolīze utt., bet nez vai pie mūsu apjomiem par to jāuztraucas.
- Edited
BOD Nu Palmers un Zeinašefs pat ir pārgājuši pie secinājuma, ka sekundārā ir uzprasīšanās uz nepatikšanām (Palmera grāmatas vecākajā versijā sekundārais tiek uzskatīts par normu), sevišķi iesācējiem mājbrūvētājiem. Par autolīzi - nav mums tik augsti tie fermenteri, lai apakšā būtu tāds spiediens un pārsūknēšana/jauns trauks tikai palielina iespēju infekcijai. Pats sekundāro taisu tikai lāgerim - mēnesis primārajā, mēnesis sekundārajā (dēļ brūvēšanas lokācijas). Cik esmu racis - mēnesis uz rauga vajadzētu būt bez problēmām. Pēc šī uzgāzēšana gan ilgi iet, ja nepievieno ekstra raugu.
labi, ka pieminēji par uzgāzēšanos - tā tiešām var būt problēma ilgi nostādinātam alum. Vienu brīdi pasāku arī nekaķotos pārliet uz sekundāro un pildīt vienlaikus ar kaķotajiem - ļoti slikti sagāzējās.
Kā labāk, IPAI prieks kaķošanas, parliet uz otru fermetācijas trauku un tur kaķot, vai arī var mest iekšā tur pat, kur raugs ir?
Es mestu turpat, bet tad atkal - nekad neesmu kaķojis
- Edited
BOD Jā, cik saprotu, tas raugs kaut kādā mērā nepieciešams, lai, pievienojot cukuru alus uzgāzētos.
Rekur uzgāju baigi labo video: https://www.youtube.com/watch?v=rZWdLYgwfxE
Video tiek atbildēts uz jautājumiem, un kā pirmais ir tieši mans jautājums par ilgo turēšanu fermentācijas traukā/autolīzi(kura mājbrūvētāju vidū nav izteikta)+ čaļi runā par sekundāro fermentēšanu (vai vispār nepieciešams) un citām labām lietām, kā 0min apiņu pievienošanas jēga, dezinficēšanu un iesala skalošanas 2 veidiem (kad būs kaste filtrēšanai, domājams, darīšu pēc otrās metodes, kuru esmu redzējis arī iepriekš.)
Kopumā, man, kā iesācējam, ļooti labs info!
slinkums tagad skatīties, bet es labu laiku skaloju nevis kā Edgara pamācībā (sietiņš / krūzīte), bet visu skalojamo ūdeni vienreiz notecinātajām drabiņām virsū - laikam ''batch sparge'' skaitās.
Kompots Jā, cik saprotu, tas raugs kaut kādā mērā nepieciešams, lai, pievienojot cukuru alus uzgāzētos.
nu tu gan pateici - ja nebūs rauga alū, tad nebūs kas cukuru pārvērš alkoholā un co2 ...
Es pārleju uz otru trauku, jo negribu kaķot nogulsnes (kas parasti veido 20% no apjoma) - ir arī vieglāk paskalināt mazāku apjomu un ielikt ledusskapī. Pie reizes 2-3L sapildu bez kaķa.
BOD nu tu gan pateici - ja nebūs rauga alū, tad nebūs kas cukuru pārvērš alkoholā un co2 ...
Sorry, tur es tā uzraksīiju, ka var saprast vispārīgi par rauga pievienošanu.
Biju domājis, ka nedaudz aktīvs raugs nepieciešams pudelē, lai reaģētu ar pievienoto cukuru un uzgāzētos. Vai šis cukura grauds nestu arī kādu ekstra % alkohola?
Par skalošanu jā, izskatās, ka tas ir tas otrais veids, kādu Tu veic, kas minēts video. Daudz vieglāk un nav tik piņķerīgi, kā ar sietiņu. Efektivitāte arī labāka un laiks ekonomējas.
Pārlejot uz sekundāro, raugs gan jau vēl sagūlsnēsies, kā tas iespaidosies uz karbonizāciju ar cukuru?
DzintarsDis Tā notiks, bet ļoti lēni, tādēļ pēc ilgas nogulsnēšanas, mēdz pievienot mazliet svaiga rauga. Man lāgeris pēc mēneša uz rauga, mēneša sekundārajā cold crashā vēl prasīja mēnesi, lai uzgāzētos līdz pieņemai karbonizācijai.
Pēc pirmās brūvēšanas sāk rasties jautājumi un lielāka interese, un tas tikai priecē
Sakiet, kā var kompensēt šķidruma zudumu vārīšanas procesā.
Lasīju, ka to var darīt pielejot tik pat daudz vārītā ūdens, cik tas iztvaikojis.
Lieta tāda, ka baigie zudumi sanāca (domājams, tas varētu būt arī skalošanas procesā, bet ne tik daudz)
Gāju pēc receptes, un no beigās norādītajiem 25l - 28l man sanāca tikai 19l. Nereāls zudums, kā minimums 6 litri.
Sāku ar 35litriem. 15l iejavošana un 20l skalošana.
Īsumā: viss tika vārīts ārā- siltajā laikā.
Lielākais, ja to var nosaukt par mīnusu, bija dzesēšanas laiks, kas sastādīja 2 stundas. Zinu, zinu- baigi ilgi u.t.t. Būs man 2h dzesēts alus
Mans minējums, ka lielums iztvaikoja vārīšanas laikā + šo 2h laikā, kad misa dzesējās. Tikai nezinu vai tie zudumi šajā laikā varētu būt TIK LIELI?
Kaut kas jau noteikti iztvaiko un tas ir atkarīgs gan no vārīšanas ilguma, gan intensitātes, parasti tie ir 6-8% stundā. Kas tev ar blīvumu notiek? Ja tev pie atlikušajiem 19L ir prognozētais blīvums, tad vienkārši kaut kas nav kārtībā ar tilpumiem / tilpumu mērīšanu, kas arī mēdz gadīties. Ja tu sāki ar 35 un tev paliek 19, tad tur, visticamāk, ir iztvaikošanas un neprecīzas mērīšanas kombinācija.
dzirnavnieks
Blīvumu šajā reizē nemērīju. Man vēl jāizprot lietas ar šo mērīšanu. Pirmajā reizē nebiju plānojis veikt mērījumus, jo sākumā vēlos iziet cauri pašam brūvēšanas procesam.
Ar tilpumiem tā kā viss bija korekti. Viss tika saliets ar mērrīkiem. Nu varbūt kaut kur tiešām nokļūdījos un neizmantoju nepieciešamo daudzumu ūdens, jo savādāk šādu zudumu izskaidrot nemāku.
Kas būtu, ja nebūtu šis prognozētais blīvums- kādi varianti šajā gadījumā šķidruma zudumam būtu?
- Edited
Ja tavs blīvums būtu augstāks, nekā paredzēts, tad izgarojis vairāk nekā tu esi paredzējis vai par maz ūdens sākumā. Ja zemāks, tad pretēji - mazāk izgarojis, nekā paredzēts, par daudz ūdens sākumā. Ir kalkulatori, ar kuriem var izrēķināt cik ūdens būtu jāpielej, lai sasniegtu vajadzīgo blīvumu un kompensēt šos zudumus. Katls arī nosaka izgarošanu - jo lielāka virsma, jo vairāk izgaro. Provizoriski ar 8% izgarošanu pēc 4h darbošanās (uzsildīšana, vārīšana, dzesēšana 2h) tev vajadzētu vēl būt kādiem vismaz 25L misas, tā ka visticamāk kaut kas ar tilpumiem. Lieku, ka daži kausiņi ir piemirsti. Man tā ir gadījies, sevišķi, ja vārot bauda iepriekšējo brūvējumu
Ja tu sac ar 35l ūdeni , tad respektīvi Tu iegūsti ~30l misas. Atkarība no varkatla izmēriem Tev var būt dažāds iztvaikošanas daudzums,līdz pat 5l st. Apini arī paņem savu 1-2l. Dzesēšana arī līdz pat 2l. Tā ka baigi jau nebūsi kļūdījies.