Šķidrā rauga atrašanās ārpus ledusskapja - pāris dienas vai nedēļa - nekas traks. Vairākas nedēļas vai mēneši - jau čābīgāk. Bet nav bezcerīgi. Taisi starteri - ja ātri piestartējas un aktīvi rūgst - viss ok. Ja ilgi startējas un vārgi rūgst starteris - taisi otro starteri. Lai samocītais raugs spēj savairoties un ir pietiekamā daudzumā.

Par brett - startera taisīšana atkarīga no tā - cik ātri gribēsi lietot noraudzēto alu. Ja pēc mēneša - taisi starteri. Ja pēc vairākiem mēnešiem - starteris nav vajadzīgs. No manas pieredzes - brett raugs ir daudz izturīgāks un dzīvotspējīgāks par sacc.

Vienīgi brett vari uztaisīt mazu starterīti - kaut vai 200ml - lai redzētu, ka raugs ir dzīvs un strādā. Tā teikt sirdsmieram.

Zelcs Uz vieniem kegiem ir viena, uz citiem divas, godīgi sakot sālumā likās, ka tur kur divas, tur grūtāk uzlikt/noņemt savienojumus, tagad laikam pierīvējies.

8 days later

Biju izdomājis, ka krāniņi plastmasas spaiņos būs ok ideja. Izurbu caurumus, ieliku, bet tagad sāku šaubīties. Itkā ir gumijas blīve no iekšpuses, piegriezu arī kārtīgi, taču mazliet kaut ko laiž ārā. Nav tā, ka pil vai tek, bet var redzēt tādu sacietējušu sīrupu apkārt malām. Nogāju ar starsan un notīrīju.
    Raizējos vai kaut kas nevar ielīst iekšā pa turieni vai arī oksidēties?

image 21518ac3-5eab-4a57-956f-8028174944c7.jpeg

Plastmasas spainī oksidēsies jebkurā gadījumā. Infekcija var savairoties, ja tur visu laiku būs cukuri, tad drīz būs klāt visādi raugi/baktērijas/pelējums. Plus ķēpa jau nu arī. Pamēģini pievilkt stingrāk. Man tā mēdza gadīties un pievilkšana ar mežonīgu spēku parasti palīdzēja.

blīvei jābūt ārpusē. nepareiza vieta, loģiski ka tek.

+1, liekot ārpusē viss ok.

Krāniņš raudzēšanas spainī ir potenciāls baktēriju inkubators. Grūti jaucas, jāmazgā... Baigs risks.

nu šos divus batchus jānoraudzē kā ir.. katru dienu nopūšu ar starsan un notīru, lai nesāk tur kaut kas veidoties. Pēc tam pārlikšu blīvi.

PeterisT Krāniņš raudzēšanas spainī ir potenciāls baktēriju inkubators. Grūti jaucas, jāmazgā... Baigs risks.

nav tik traki ja uzmana tīrību. man visi fermenteri bijuši ar krāniem, jau 8 gadus. vienu reizi bij problēma, pašā sākumā kaut kādu tizlu santehnikas krānu ielikām.

10 days later

Labdien, kungi!
                  Manā īpašumā ir nonākuši 10kg ar nemaltu iesalu, pašam dzirnaviņas nav un dēļ tik maza apjoma pirkt arī negribu, varbūt pie kāda varu atbraukt un samalt?

AC,
                  Roberts

Man Imantā ir rokas dzirnavas, bet jāmaļ būs savās mājās. Nebūs ērti, tāpēc labāk manu variantu atstāj pilnīgai bezizejai.

Roberts777 10min darbs, zolitūde, pārsvarā pašlaik visu laiku esmu mājās. Pa dienu strādāju, vakarā atpūšos 🙂
                      divi925438pieci

Paldies vīri!
                      Pēteri, ja man noplīsīs viens variants, es Tev pirmdien uzzvanīšu.

13 days later

vakardien bija vārdiena, radās daži jautājumi:
                        1. misas blīvuma mērījumi atšķiras izteikti atkarībā no temperatūras, piemēram: 65'C grādos 1.050 un 20'C grādos 1.058, tas ir pre-boil.
                        2. vai kāds pievērš uzmanību first runnings un sparge apojomam? dažādās kalkulācijas progammās apjomi atšķiras.

Sveiciens!
                          Aizvakar bija pudeļošanas diena kārtējai brūžai. Tā kā nesen esmu sācis vārīt un vēl nezinu īsti ko vēlos, tad katru reizi izmantoju savādāku recepti ( ņemu no grainfather.com).
                          Pedējo uztaisīju medus alu.
                          Recepte:

Maris Otter malt 2.3kg
                          Vienna Malt 2kg
                          Biscuit Malt 0.34kg
                          Red X 0.2kg
                          Medus 1kg- LATE ADDITION

Cascade 32g @60min
                          Cascade 23g @5min
                          raugs: New World Strong Ale
                          Papildus: Yeast Nutrient 3g, Irish moss 5g

Mash in- 60min/68c
                          Mash out- 10min/75c
                          Vārīšana 60min

Fermentācija: 10dienas/18c

OG 1.056
                          FG 1.014

ūdens: Mash- 16.57l, sparge 17.3l

Tātad.... medu pievienoju ~20min līdz vārīšanas beigām. Pēc novārīšanas un atdzesēšanas misas garša bija patīkama, jutās medus, OG gandrīz kā receptē- 1.054.
                          Brīnumi sākās fermentēšanas beigās... Kā nākas, pēc 10 dienām atveru spaini, pārleju tīrā spainī priekš pudeļošanas. Paralēli izmēru FG un noleju ~0.5l degustācijai. Un te... FG sanāca 1.007 nepieciešamo 1.014 vietā un jaunalum ir skābena piegarša- medus pat tuvu nejūtās...
                          Tā kā process iesākts, visu sapudeļoju...

Tagad nesaprotu, kāpēc norūga vairāk par nepieciešamo un kāpēc ir nelabā piegarša. Vai varētu būt dēļ rauga barības vielām? ( paciņu pirku DEPO vīna nodaļā. Iebēru ītkā tik cik vajag, bet ņemot vērā, kas man ir svari no ~1g, šaubos par to rādījumu precizitāti uz maziem daudzumiem). Graudi bija svaigi. Medus arī ļoti labs ( paziņa taisa).
                          Fermentēju istabā pie ~20-22c. Viss dezinficēts ( kā iepriekšējas reizēs, kad viss ļoti labi sanācis).

Varbūt nemaz nav pamata uztraukumam un alum nogatavinoties, skābenā piegarša pazudīs, kā arī būšu ieguvis +1% alko 😃

Kāds raugs? Ja atšķiras no receptes tad noteikti var atšķirties beigu blīvums. Katram raugam cits.