2vas
jautājumi un atbildes
Cik dienas šķidrais raugs var būt ārpus ledusskapja? Pasūtīju divas pakas, būs jau
kāds laiciņš pagājis. Parastajai sacc šķirnei domāju uztaisīt 1l starteri priekš 20l misas, bet kā ir ar brettanomyces? Vai ir no svara cik rauga šūnu beigās tiek piešautas klāt otrreizējā fermentācijā? Kādam ir pieredze? Vai vajag starteri taisīt?
Šķidrā rauga atrašanās ārpus ledusskapja - pāris dienas vai nedēļa - nekas traks. Vairākas nedēļas vai mēneši - jau čābīgāk. Bet nav bezcerīgi. Taisi starteri - ja ātri piestartējas un aktīvi rūgst - viss ok. Ja ilgi startējas un vārgi rūgst starteris - taisi otro starteri. Lai samocītais raugs spēj savairoties un ir pietiekamā daudzumā.
Par brett - startera taisīšana atkarīga no tā - cik ātri gribēsi lietot noraudzēto alu. Ja pēc mēneša - taisi starteri. Ja pēc vairākiem mēnešiem - starteris nav vajadzīgs. No manas pieredzes - brett raugs ir daudz izturīgāks un dzīvotspējīgāks par sacc.
Vienīgi brett vari uztaisīt mazu starterīti - kaut vai 200ml - lai redzētu, ka raugs ir dzīvs un strādā. Tā teikt sirdsmieram.
Ok. Paldies
Zelcs Uz vieniem kegiem ir viena, uz citiem divas, godīgi sakot sālumā likās, ka tur kur divas, tur grūtāk uzlikt/noņemt savienojumus, tagad laikam pierīvējies.
Biju izdomājis, ka krāniņi plastmasas spaiņos būs ok ideja. Izurbu caurumus, ieliku, bet tagad sāku šaubīties. Itkā ir gumijas blīve no iekšpuses, piegriezu arī kārtīgi, taču mazliet kaut ko laiž ārā. Nav tā, ka pil vai tek, bet var redzēt tādu sacietējušu sīrupu apkārt malām. Nogāju ar starsan un notīrīju.
Raizējos vai kaut kas nevar ielīst iekšā pa turieni vai arī oksidēties?
Plastmasas spainī oksidēsies jebkurā gadījumā. Infekcija var savairoties, ja tur visu laiku būs cukuri, tad drīz būs klāt visādi raugi/baktērijas/pelējums. Plus ķēpa jau nu arī. Pamēģini pievilkt stingrāk. Man tā mēdza gadīties un pievilkšana ar mežonīgu spēku parasti palīdzēja.
blīvei jābūt ārpusē. nepareiza vieta, loģiski ka tek.
+1, liekot ārpusē viss ok.
Krāniņš raudzēšanas spainī ir potenciāls baktēriju inkubators. Grūti jaucas, jāmazgā... Baigs risks.
nu šos divus batchus jānoraudzē kā ir.. katru dienu nopūšu ar starsan un notīru, lai nesāk tur kaut kas veidoties. Pēc tam pārlikšu blīvi.
Labdien, kungi!
Manā īpašumā ir nonākuši 10kg ar nemaltu iesalu, pašam dzirnaviņas nav un dēļ tik maza apjoma pirkt arī negribu, varbūt pie kāda varu atbraukt un samalt?
AC,
Roberts
Man Imantā ir rokas dzirnavas, bet jāmaļ būs savās mājās. Nebūs ērti, tāpēc labāk manu variantu atstāj pilnīgai bezizejai.
Roberts777 10min darbs, zolitūde, pārsvarā pašlaik visu laiku esmu mājās. Pa dienu strādāju, vakarā atpūšos
divi925438pieci
Paldies vīri!
Pēteri, ja man noplīsīs viens variants, es Tev pirmdien uzzvanīšu.
vakardien bija vārdiena, radās daži jautājumi:
1. misas blīvuma mērījumi atšķiras izteikti atkarībā no temperatūras, piemēram: 65'C grādos 1.050 un 20'C grādos 1.058, tas ir pre-boil.
2. vai kāds pievērš uzmanību first runnings un sparge apojomam? dažādās kalkulācijas progammās apjomi atšķiras.
Bīvums atšķiras pēc temperatūras. Skaties, kas uz hidrometra rakstīts un raksti iekšā korekcijas kalkulatorā, piemēram šeit:
Sveiciens!
Aizvakar bija pudeļošanas diena kārtējai brūžai. Tā kā nesen esmu sācis vārīt un vēl nezinu īsti ko vēlos, tad katru reizi izmantoju savādāku recepti ( ņemu no grainfather.com).
Pedējo uztaisīju medus alu.
Recepte:
Maris Otter malt 2.3kg
Vienna Malt 2kg
Biscuit Malt 0.34kg
Red X 0.2kg
Medus 1kg- LATE ADDITION
Cascade 32g @60min
Cascade 23g @5min
raugs: New World Strong Ale
Papildus: Yeast Nutrient 3g, Irish moss 5g
Mash in- 60min/68c
Mash out- 10min/75c
Vārīšana 60min
Fermentācija: 10dienas/18c
OG 1.056
FG 1.014
ūdens: Mash- 16.57l, sparge 17.3l
Tātad.... medu pievienoju ~20min līdz vārīšanas beigām. Pēc novārīšanas un atdzesēšanas misas garša bija patīkama, jutās medus, OG gandrīz kā receptē- 1.054.
Brīnumi sākās fermentēšanas beigās... Kā nākas, pēc 10 dienām atveru spaini, pārleju tīrā spainī priekš pudeļošanas. Paralēli izmēru FG un noleju ~0.5l degustācijai. Un te... FG sanāca 1.007 nepieciešamo 1.014 vietā un jaunalum ir skābena piegarša- medus pat tuvu nejūtās...
Tā kā process iesākts, visu sapudeļoju...
Tagad nesaprotu, kāpēc norūga vairāk par nepieciešamo un kāpēc ir nelabā piegarša. Vai varētu būt dēļ rauga barības vielām? ( paciņu pirku DEPO vīna nodaļā. Iebēru ītkā tik cik vajag, bet ņemot vērā, kas man ir svari no ~1g, šaubos par to rādījumu precizitāti uz maziem daudzumiem). Graudi bija svaigi. Medus arī ļoti labs ( paziņa taisa).
Fermentēju istabā pie ~20-22c. Viss dezinficēts ( kā iepriekšējas reizēs, kad viss ļoti labi sanācis).
Varbūt nemaz nav pamata uztraukumam un alum nogatavinoties, skābenā piegarša pazudīs, kā arī būšu ieguvis +1% alko