blīvei jābūt ārpusē. nepareiza vieta, loģiski ka tek.

    +1, liekot ārpusē viss ok.

      Krāniņš raudzēšanas spainī ir potenciāls baktēriju inkubators. Grūti jaucas, jāmazgā... Baigs risks.

        nu šos divus batchus jānoraudzē kā ir.. katru dienu nopūšu ar starsan un notīru, lai nesāk tur kaut kas veidoties. Pēc tam pārlikšu blīvi.

          PeterisT Krāniņš raudzēšanas spainī ir potenciāls baktēriju inkubators. Grūti jaucas, jāmazgā... Baigs risks.

          nav tik traki ja uzmana tīrību. man visi fermenteri bijuši ar krāniem, jau 8 gadus. vienu reizi bij problēma, pašā sākumā kaut kādu tizlu santehnikas krānu ielikām.

            10 days later

            Labdien, kungi!
            Manā īpašumā ir nonākuši 10kg ar nemaltu iesalu, pašam dzirnaviņas nav un dēļ tik maza apjoma pirkt arī negribu, varbūt pie kāda varu atbraukt un samalt?

            AC,
            Roberts

              Man Imantā ir rokas dzirnavas, bet jāmaļ būs savās mājās. Nebūs ērti, tāpēc labāk manu variantu atstāj pilnīgai bezizejai.

                Roberts777 10min darbs, zolitūde, pārsvarā pašlaik visu laiku esmu mājās. Pa dienu strādāju, vakarā atpūšos 🙂
                divi925438pieci

                Paldies vīri!
                Pēteri, ja man noplīsīs viens variants, es Tev pirmdien uzzvanīšu.

                  13 days later

                  vakardien bija vārdiena, radās daži jautājumi:
                  1. misas blīvuma mērījumi atšķiras izteikti atkarībā no temperatūras, piemēram: 65'C grādos 1.050 un 20'C grādos 1.058, tas ir pre-boil.
                  2. vai kāds pievērš uzmanību first runnings un sparge apojomam? dažādās kalkulācijas progammās apjomi atšķiras.

                    Sveiciens!
                    Aizvakar bija pudeļošanas diena kārtējai brūžai. Tā kā nesen esmu sācis vārīt un vēl nezinu īsti ko vēlos, tad katru reizi izmantoju savādāku recepti ( ņemu no grainfather.com).
                    Pedējo uztaisīju medus alu.
                    Recepte:

                    Maris Otter malt 2.3kg
                    Vienna Malt 2kg
                    Biscuit Malt 0.34kg
                    Red X 0.2kg
                    Medus 1kg- LATE ADDITION

                    Cascade 32g @60min
                    Cascade 23g @5min
                    raugs: New World Strong Ale
                    Papildus: Yeast Nutrient 3g, Irish moss 5g

                    Mash in- 60min/68c
                    Mash out- 10min/75c
                    Vārīšana 60min

                    Fermentācija: 10dienas/18c

                    OG 1.056
                    FG 1.014

                    ūdens: Mash- 16.57l, sparge 17.3l

                    Tātad.... medu pievienoju ~20min līdz vārīšanas beigām. Pēc novārīšanas un atdzesēšanas misas garša bija patīkama, jutās medus, OG gandrīz kā receptē- 1.054.
                    Brīnumi sākās fermentēšanas beigās... Kā nākas, pēc 10 dienām atveru spaini, pārleju tīrā spainī priekš pudeļošanas. Paralēli izmēru FG un noleju ~0.5l degustācijai. Un te... FG sanāca 1.007 nepieciešamo 1.014 vietā un jaunalum ir skābena piegarša- medus pat tuvu nejūtās...
                    Tā kā process iesākts, visu sapudeļoju...

                    Tagad nesaprotu, kāpēc norūga vairāk par nepieciešamo un kāpēc ir nelabā piegarša. Vai varētu būt dēļ rauga barības vielām? ( paciņu pirku DEPO vīna nodaļā. Iebēru ītkā tik cik vajag, bet ņemot vērā, kas man ir svari no ~1g, šaubos par to rādījumu precizitāti uz maziem daudzumiem). Graudi bija svaigi. Medus arī ļoti labs ( paziņa taisa).
                    Fermentēju istabā pie ~20-22c. Viss dezinficēts ( kā iepriekšējas reizēs, kad viss ļoti labi sanācis).

                    Varbūt nemaz nav pamata uztraukumam un alum nogatavinoties, skābenā piegarša pazudīs, kā arī būšu ieguvis +1% alko 😃

                      Kāds raugs? Ja atšķiras no receptes tad noteikti var atšķirties beigu blīvums. Katram raugam cits.

                        Medus sastāvā ir tikai vienkāršie cukuri, kurus raugs noēd 99,9% apjomā. Tāpat kā ar parasto cukuru. Tāpēc nebrīnies, ka FG ir zemāks par prognozēto vai receptē rakstīto. Man vienmēr FG ir zemāks par receptē rakstīto vai Beersmith prognozēto. Rauga barības vielas, mnauprāt, tur neko nemainīja nedz uz labo, nedz slikto pusi. Misā sajustā medus smarža pazuda, jo raugs apēda visus medus cukurus un līdz ar to mazumā gāja arī medus smarža. Plus to nomāc arī rauga radītie esteri un fenoli.
                        Uztraukumam nav pamata - sagaidi, lai sagāzējas; paturi tad kādas nedēļas vēsumā un degustē. Izdari secinājumus un nākamajā receptē veic izmaiņas, lai nākamā alus garša būtu tuvāka tavam iedomātajam ideālam.

                          jan4uxx vienīgais bišu produkt, kurš alū atstāj medus garšu, ir propolis. Par lietojamiem daudzumiem nezinu.

                            Labāk lai norūgst zemāk nekā iesprūst augstāk un sanāk sataisīt "granātas" kas pēc tam var norūgt. Dažas negatīvās piegaršas pazūd ar laiku bet dažas paliek un tad sanāk izvērtēt vai alus dzerams. Rūgt sāka uzreiz, nebija iepauzējis kādu laiku? Ja rūgšnas nesākas laicīgi, ir iespēja ieraut arī kadu apkārt klejojošu savvaļas raugu kas var radīt skābumu. Pašam ir gadījies dabūt skābumu taisot session ipu, domāju ka tur kaut kāds mežonis man tika klāt.