Sveiciens!
Aizvakar bija pudeļošanas diena kārtējai brūžai. Tā kā nesen esmu sācis vārīt un vēl nezinu īsti ko vēlos, tad katru reizi izmantoju savādāku recepti ( ņemu no grainfather.com).
Pedējo uztaisīju medus alu.
Recepte:
Maris Otter malt 2.3kg
Vienna Malt 2kg
Biscuit Malt 0.34kg
Red X 0.2kg
Medus 1kg- LATE ADDITION
Cascade 32g @60min
Cascade 23g @5min
raugs: New World Strong Ale
Papildus: Yeast Nutrient 3g, Irish moss 5g
Mash in- 60min/68c
Mash out- 10min/75c
Vārīšana 60min
Fermentācija: 10dienas/18c
OG 1.056
FG 1.014
ūdens: Mash- 16.57l, sparge 17.3l
Tātad.... medu pievienoju ~20min līdz vārīšanas beigām. Pēc novārīšanas un atdzesēšanas misas garša bija patīkama, jutās medus, OG gandrīz kā receptē- 1.054.
Brīnumi sākās fermentēšanas beigās... Kā nākas, pēc 10 dienām atveru spaini, pārleju tīrā spainī priekš pudeļošanas. Paralēli izmēru FG un noleju ~0.5l degustācijai. Un te... FG sanāca 1.007 nepieciešamo 1.014 vietā un jaunalum ir skābena piegarša- medus pat tuvu nejūtās...
Tā kā process iesākts, visu sapudeļoju...
Tagad nesaprotu, kāpēc norūga vairāk par nepieciešamo un kāpēc ir nelabā piegarša. Vai varētu būt dēļ rauga barības vielām? ( paciņu pirku DEPO vīna nodaļā. Iebēru ītkā tik cik vajag, bet ņemot vērā, kas man ir svari no ~1g, šaubos par to rādījumu precizitāti uz maziem daudzumiem). Graudi bija svaigi. Medus arī ļoti labs ( paziņa taisa).
Fermentēju istabā pie ~20-22c. Viss dezinficēts ( kā iepriekšējas reizēs, kad viss ļoti labi sanācis).
Varbūt nemaz nav pamata uztraukumam un alum nogatavinoties, skābenā piegarša pazudīs, kā arī būšu ieguvis +1% alko