Sveiciens!
Aizvakar bija pudeļošanas diena kārtējai brūžai. Tā kā nesen esmu sācis vārīt un vēl nezinu īsti ko vēlos, tad katru reizi izmantoju savādāku recepti ( ņemu no grainfather.com).
Pedējo uztaisīju medus alu.
Recepte:

Maris Otter malt 2.3kg
Vienna Malt 2kg
Biscuit Malt 0.34kg
Red X 0.2kg
Medus 1kg- LATE ADDITION

Cascade 32g @60min
Cascade 23g @5min
raugs: New World Strong Ale
Papildus: Yeast Nutrient 3g, Irish moss 5g

Mash in- 60min/68c
Mash out- 10min/75c
Vārīšana 60min

Fermentācija: 10dienas/18c

OG 1.056
FG 1.014

ūdens: Mash- 16.57l, sparge 17.3l

Tātad.... medu pievienoju ~20min līdz vārīšanas beigām. Pēc novārīšanas un atdzesēšanas misas garša bija patīkama, jutās medus, OG gandrīz kā receptē- 1.054.
Brīnumi sākās fermentēšanas beigās... Kā nākas, pēc 10 dienām atveru spaini, pārleju tīrā spainī priekš pudeļošanas. Paralēli izmēru FG un noleju ~0.5l degustācijai. Un te... FG sanāca 1.007 nepieciešamo 1.014 vietā un jaunalum ir skābena piegarša- medus pat tuvu nejūtās...
Tā kā process iesākts, visu sapudeļoju...

Tagad nesaprotu, kāpēc norūga vairāk par nepieciešamo un kāpēc ir nelabā piegarša. Vai varētu būt dēļ rauga barības vielām? ( paciņu pirku DEPO vīna nodaļā. Iebēru ītkā tik cik vajag, bet ņemot vērā, kas man ir svari no ~1g, šaubos par to rādījumu precizitāti uz maziem daudzumiem). Graudi bija svaigi. Medus arī ļoti labs ( paziņa taisa).
Fermentēju istabā pie ~20-22c. Viss dezinficēts ( kā iepriekšējas reizēs, kad viss ļoti labi sanācis).

Varbūt nemaz nav pamata uztraukumam un alum nogatavinoties, skābenā piegarša pazudīs, kā arī būšu ieguvis +1% alko 😃

    Kāds raugs? Ja atšķiras no receptes tad noteikti var atšķirties beigu blīvums. Katram raugam cits.

      Medus sastāvā ir tikai vienkāršie cukuri, kurus raugs noēd 99,9% apjomā. Tāpat kā ar parasto cukuru. Tāpēc nebrīnies, ka FG ir zemāks par prognozēto vai receptē rakstīto. Man vienmēr FG ir zemāks par receptē rakstīto vai Beersmith prognozēto. Rauga barības vielas, mnauprāt, tur neko nemainīja nedz uz labo, nedz slikto pusi. Misā sajustā medus smarža pazuda, jo raugs apēda visus medus cukurus un līdz ar to mazumā gāja arī medus smarža. Plus to nomāc arī rauga radītie esteri un fenoli.
      Uztraukumam nav pamata - sagaidi, lai sagāzējas; paturi tad kādas nedēļas vēsumā un degustē. Izdari secinājumus un nākamajā receptē veic izmaiņas, lai nākamā alus garša būtu tuvāka tavam iedomātajam ideālam.

        jan4uxx vienīgais bišu produkt, kurš alū atstāj medus garšu, ir propolis. Par lietojamiem daudzumiem nezinu.

          Labāk lai norūgst zemāk nekā iesprūst augstāk un sanāk sataisīt "granātas" kas pēc tam var norūgt. Dažas negatīvās piegaršas pazūd ar laiku bet dažas paliek un tad sanāk izvērtēt vai alus dzerams. Rūgt sāka uzreiz, nebija iepauzējis kādu laiku? Ja rūgšnas nesākas laicīgi, ir iespēja ieraut arī kadu apkārt klejojošu savvaļas raugu kas var radīt skābumu. Pašam ir gadījies dabūt skābumu taisot session ipu, domāju ka tur kaut kāds mežonis man tika klāt.

            Neesmu neko brūvējis ar medu, taču no pieredzes varu pastāstīt..
            Es diezgan bieži gatavoju tēju lielā stikla tējkannā. Dažreiz gatavoju ar cukuru un var nostāvēt vairākas dienas - viss ok. Savukārt, kad uztaisu ar medu (un neizdzeru pirmajā dienā), nākamajā vai aiznākamajā jau sāk uzdarboties savvaļas raugi un baktērijas - izveidojas biofilma pa virsu tējai, sāk ost dīvaini. Vai nu medus izveido max labvēlīgus apstākļus baktērijām vai arī pats kaut ko satur (jo ir arī dzirdēts, ka tiek iegūts raugs un raudzēts alus no bitēm)

              ''For best results, ferment at 16-22 degrees C''

              Tā kā tev bija 10-22C istabas temp, tad tev reāli rūga pie 22-24C - labāk būtu, ja telpā 15-16C - tad tīrāka garša sanāktu

              Kā jau rauga nosaukums saka, tad tas ir domāts stipriem aliem - tātad ir ēdelīgs un vājāku alu var dziļāk nograuzt. Nezinu, kāpēc tas šādam vieglam alum paredzēts, bet varbūt ''Late Addition'' domāts, ka medu pievieno pēc misas norūgšanas un 1.056 ir OG bez medus (tev nesanāca plānotā OG)? Pieņemu, ka piesperot medu trešajā rūgšanas dienā varētu vairāk aromāta saglabāt - cukurus jau tāpat noēdīs.

              Medu esmu dažiem aliem nelielā apjomā licis klāt - nekādu īpašu garšu nejuta.

              P.S. Yeast nutrient jau starterim ir paredzēts, ja nemaldos un starteri šķidrajiem taisa

                DavisLapa
                Jebkurš medus satur daudz dabīgo raugu. Bitenieki ievācot (sviežot) medu mēra (precīzu terminu nepateikšu) mitruma vai ūdens daudzuma medū. Ja tas ir zem 20%, tad medus ilgi glabāsies un nesāks pats no sevis rūgt t.i. paškonservējies. Ja % ir virs 20 tad medus visticamāk burkā sāgs rūgt no saturā esošajiem dabīgajiem raugiem. 20% ir tā robeža, kad raugiem ir labvēlīga vide darbības uzsākšanai.

                  pats neesmu medu izmantojis, bet medū esot diezdan daudz skābes un attiecīgi arī rezultāts skābs jo norūgst ļoti dziļi.

                    Kungi, kādu ūdeni izmantojat saviem aliņiem? Lejat virtuvē no krāna vai braucat uz avotiem?

                      Ņemu no krāna, beru tējkaroti Campden, lai hloru izšķīdina. Bez baigās precizitātes piekoriģēju hlorīdu un sulfātu.

                        Lietoju reversās osmozes ūdeni, papildinu pēc vajadzības ar ģipsi, krītu, epsom sāli utt.

                          Rīgas krāna ūdens. Pārdaugava. Pēdējā 1/2gada laikā kautkā rezultāts neiepriecina, moš ūdens savādāks kā kādreiz? Kā citiem?

                            PeterisT Pārdaugava arī. Jau rakstīju, ka man mainījās ūdens PH pēc ūdensvada avārijas, tāpēc ja ir iespēja, varbūt painteresēties, nav pieslēguši kaut kur pie citas trubas?

                            Kā pašam liekas, ar garšu viss ok, bet tur drīzāk viss process kopumā dod rezultātu. Ja sanāk kas ne tā kā biju ieplānojis, tad tur pie "vainas" manis paša eksperimenti, ne sastāvdaļas 🙂

                              Arī man Pārdaugavas krāninieks. Garšo labi

                                man arī pārdaugavas krāna ūdens. tā arī neesmu izaudzis līdz sāļiem, bet rokas nedaudz raustās.

                                  Iegādājos korķi fermentācijas traukam - spainim, nebiju nekad eksperimentējis ar hidroaizvaru un gumijas korķi, bet gan visvienkāršāko metodi, sļauka pudelē. Ieliku vakardien gumijas korķi un hidroaizvaru, un nebija nekādas burbuļošanas pazīmes, vāks noslēgts, Raugs aktīvi strādā, un spainis lēnām piepūšas, un īsti nelaiž CO2 ārā. Jautājums pa pirmo zorti, vai ir nepieciešams, griezt vai izdurt mazu caurumu gumijas korķī, lai effektīvi darbotos hidroaizvars?
                                  Bilde uz iegādāto gumijas korķi, kas paredzēta fermentācijas spainim, https://i.imgur.com/iK3MKo6.png