Krāniņš raudzēšanas spainī ir potenciāls baktēriju inkubators. Grūti jaucas, jāmazgā... Baigs risks.
jautājumi un atbildes
nu šos divus batchus jānoraudzē kā ir.. katru dienu nopūšu ar starsan un notīru, lai nesāk tur kaut kas veidoties. Pēc tam pārlikšu blīvi.
Labdien, kungi!
Manā īpašumā ir nonākuši 10kg ar nemaltu iesalu, pašam dzirnaviņas nav un dēļ tik maza apjoma pirkt arī negribu, varbūt pie kāda varu atbraukt un samalt?
AC,
Roberts
Man Imantā ir rokas dzirnavas, bet jāmaļ būs savās mājās. Nebūs ērti, tāpēc labāk manu variantu atstāj pilnīgai bezizejai.
Roberts777 10min darbs, zolitūde, pārsvarā pašlaik visu laiku esmu mājās. Pa dienu strādāju, vakarā atpūšos
divi925438pieci
Paldies vīri!
Pēteri, ja man noplīsīs viens variants, es Tev pirmdien uzzvanīšu.
vakardien bija vārdiena, radās daži jautājumi:
1. misas blīvuma mērījumi atšķiras izteikti atkarībā no temperatūras, piemēram: 65'C grādos 1.050 un 20'C grādos 1.058, tas ir pre-boil.
2. vai kāds pievērš uzmanību first runnings un sparge apojomam? dažādās kalkulācijas progammās apjomi atšķiras.
Bīvums atšķiras pēc temperatūras. Skaties, kas uz hidrometra rakstīts un raksti iekšā korekcijas kalkulatorā, piemēram šeit:
Sveiciens!
Aizvakar bija pudeļošanas diena kārtējai brūžai. Tā kā nesen esmu sācis vārīt un vēl nezinu īsti ko vēlos, tad katru reizi izmantoju savādāku recepti ( ņemu no grainfather.com).
Pedējo uztaisīju medus alu.
Recepte:
Maris Otter malt 2.3kg
Vienna Malt 2kg
Biscuit Malt 0.34kg
Red X 0.2kg
Medus 1kg- LATE ADDITION
Cascade 32g @60min
Cascade 23g @5min
raugs: New World Strong Ale
Papildus: Yeast Nutrient 3g, Irish moss 5g
Mash in- 60min/68c
Mash out- 10min/75c
Vārīšana 60min
Fermentācija: 10dienas/18c
OG 1.056
FG 1.014
ūdens: Mash- 16.57l, sparge 17.3l
Tātad.... medu pievienoju ~20min līdz vārīšanas beigām. Pēc novārīšanas un atdzesēšanas misas garša bija patīkama, jutās medus, OG gandrīz kā receptē- 1.054.
Brīnumi sākās fermentēšanas beigās... Kā nākas, pēc 10 dienām atveru spaini, pārleju tīrā spainī priekš pudeļošanas. Paralēli izmēru FG un noleju ~0.5l degustācijai. Un te... FG sanāca 1.007 nepieciešamo 1.014 vietā un jaunalum ir skābena piegarša- medus pat tuvu nejūtās...
Tā kā process iesākts, visu sapudeļoju...
Tagad nesaprotu, kāpēc norūga vairāk par nepieciešamo un kāpēc ir nelabā piegarša. Vai varētu būt dēļ rauga barības vielām? ( paciņu pirku DEPO vīna nodaļā. Iebēru ītkā tik cik vajag, bet ņemot vērā, kas man ir svari no ~1g, šaubos par to rādījumu precizitāti uz maziem daudzumiem). Graudi bija svaigi. Medus arī ļoti labs ( paziņa taisa).
Fermentēju istabā pie ~20-22c. Viss dezinficēts ( kā iepriekšējas reizēs, kad viss ļoti labi sanācis).
Varbūt nemaz nav pamata uztraukumam un alum nogatavinoties, skābenā piegarša pazudīs, kā arī būšu ieguvis +1% alko
Kāds raugs? Ja atšķiras no receptes tad noteikti var atšķirties beigu blīvums. Katram raugam cits.
Medus sastāvā ir tikai vienkāršie cukuri, kurus raugs noēd 99,9% apjomā. Tāpat kā ar parasto cukuru. Tāpēc nebrīnies, ka FG ir zemāks par prognozēto vai receptē rakstīto. Man vienmēr FG ir zemāks par receptē rakstīto vai Beersmith prognozēto. Rauga barības vielas, mnauprāt, tur neko nemainīja nedz uz labo, nedz slikto pusi. Misā sajustā medus smarža pazuda, jo raugs apēda visus medus cukurus un līdz ar to mazumā gāja arī medus smarža. Plus to nomāc arī rauga radītie esteri un fenoli.
Uztraukumam nav pamata - sagaidi, lai sagāzējas; paturi tad kādas nedēļas vēsumā un degustē. Izdari secinājumus un nākamajā receptē veic izmaiņas, lai nākamā alus garša būtu tuvāka tavam iedomātajam ideālam.
Labāk lai norūgst zemāk nekā iesprūst augstāk un sanāk sataisīt "granātas" kas pēc tam var norūgt. Dažas negatīvās piegaršas pazūd ar laiku bet dažas paliek un tad sanāk izvērtēt vai alus dzerams. Rūgt sāka uzreiz, nebija iepauzējis kādu laiku? Ja rūgšnas nesākas laicīgi, ir iespēja ieraut arī kadu apkārt klejojošu savvaļas raugu kas var radīt skābumu. Pašam ir gadījies dabūt skābumu taisot session ipu, domāju ka tur kaut kāds mežonis man tika klāt.
Neesmu neko brūvējis ar medu, taču no pieredzes varu pastāstīt..
Es diezgan bieži gatavoju tēju lielā stikla tējkannā. Dažreiz gatavoju ar cukuru un var nostāvēt vairākas dienas - viss ok. Savukārt, kad uztaisu ar medu (un neizdzeru pirmajā dienā), nākamajā vai aiznākamajā jau sāk uzdarboties savvaļas raugi un baktērijas - izveidojas biofilma pa virsu tējai, sāk ost dīvaini. Vai nu medus izveido max labvēlīgus apstākļus baktērijām vai arī pats kaut ko satur (jo ir arī dzirdēts, ka tiek iegūts raugs un raudzēts alus no bitēm)
- Edited
''For best results, ferment at 16-22 degrees C''
Tā kā tev bija 10-22C istabas temp, tad tev reāli rūga pie 22-24C - labāk būtu, ja telpā 15-16C - tad tīrāka garša sanāktu
Kā jau rauga nosaukums saka, tad tas ir domāts stipriem aliem - tātad ir ēdelīgs un vājāku alu var dziļāk nograuzt. Nezinu, kāpēc tas šādam vieglam alum paredzēts, bet varbūt ''Late Addition'' domāts, ka medu pievieno pēc misas norūgšanas un 1.056 ir OG bez medus (tev nesanāca plānotā OG)? Pieņemu, ka piesperot medu trešajā rūgšanas dienā varētu vairāk aromāta saglabāt - cukurus jau tāpat noēdīs.
Medu esmu dažiem aliem nelielā apjomā licis klāt - nekādu īpašu garšu nejuta.
P.S. Yeast nutrient jau starterim ir paredzēts, ja nemaldos un starteri šķidrajiem taisa
DavisLapa
Jebkurš medus satur daudz dabīgo raugu. Bitenieki ievācot (sviežot) medu mēra (precīzu terminu nepateikšu) mitruma vai ūdens daudzuma medū. Ja tas ir zem 20%, tad medus ilgi glabāsies un nesāks pats no sevis rūgt t.i. paškonservējies. Ja % ir virs 20 tad medus visticamāk burkā sāgs rūgt no saturā esošajiem dabīgajiem raugiem. 20% ir tā robeža, kad raugiem ir labvēlīga vide darbības uzsākšanai.