Labāk lai norūgst zemāk nekā iesprūst augstāk un sanāk sataisīt "granātas" kas pēc tam var norūgt. Dažas negatīvās piegaršas pazūd ar laiku bet dažas paliek un tad sanāk izvērtēt vai alus dzerams. Rūgt sāka uzreiz, nebija iepauzējis kādu laiku? Ja rūgšnas nesākas laicīgi, ir iespēja ieraut arī kadu apkārt klejojošu savvaļas raugu kas var radīt skābumu. Pašam ir gadījies dabūt skābumu taisot session ipu, domāju ka tur kaut kāds mežonis man tika klāt.

    Neesmu neko brūvējis ar medu, taču no pieredzes varu pastāstīt..
    Es diezgan bieži gatavoju tēju lielā stikla tējkannā. Dažreiz gatavoju ar cukuru un var nostāvēt vairākas dienas - viss ok. Savukārt, kad uztaisu ar medu (un neizdzeru pirmajā dienā), nākamajā vai aiznākamajā jau sāk uzdarboties savvaļas raugi un baktērijas - izveidojas biofilma pa virsu tējai, sāk ost dīvaini. Vai nu medus izveido max labvēlīgus apstākļus baktērijām vai arī pats kaut ko satur (jo ir arī dzirdēts, ka tiek iegūts raugs un raudzēts alus no bitēm)

      ''For best results, ferment at 16-22 degrees C''

      Tā kā tev bija 10-22C istabas temp, tad tev reāli rūga pie 22-24C - labāk būtu, ja telpā 15-16C - tad tīrāka garša sanāktu

      Kā jau rauga nosaukums saka, tad tas ir domāts stipriem aliem - tātad ir ēdelīgs un vājāku alu var dziļāk nograuzt. Nezinu, kāpēc tas šādam vieglam alum paredzēts, bet varbūt ''Late Addition'' domāts, ka medu pievieno pēc misas norūgšanas un 1.056 ir OG bez medus (tev nesanāca plānotā OG)? Pieņemu, ka piesperot medu trešajā rūgšanas dienā varētu vairāk aromāta saglabāt - cukurus jau tāpat noēdīs.

      Medu esmu dažiem aliem nelielā apjomā licis klāt - nekādu īpašu garšu nejuta.

      P.S. Yeast nutrient jau starterim ir paredzēts, ja nemaldos un starteri šķidrajiem taisa

        DavisLapa
        Jebkurš medus satur daudz dabīgo raugu. Bitenieki ievācot (sviežot) medu mēra (precīzu terminu nepateikšu) mitruma vai ūdens daudzuma medū. Ja tas ir zem 20%, tad medus ilgi glabāsies un nesāks pats no sevis rūgt t.i. paškonservējies. Ja % ir virs 20 tad medus visticamāk burkā sāgs rūgt no saturā esošajiem dabīgajiem raugiem. 20% ir tā robeža, kad raugiem ir labvēlīga vide darbības uzsākšanai.

          pats neesmu medu izmantojis, bet medū esot diezdan daudz skābes un attiecīgi arī rezultāts skābs jo norūgst ļoti dziļi.

            Kungi, kādu ūdeni izmantojat saviem aliņiem? Lejat virtuvē no krāna vai braucat uz avotiem?

              Ņemu no krāna, beru tējkaroti Campden, lai hloru izšķīdina. Bez baigās precizitātes piekoriģēju hlorīdu un sulfātu.

                Lietoju reversās osmozes ūdeni, papildinu pēc vajadzības ar ģipsi, krītu, epsom sāli utt.

                  Rīgas krāna ūdens. Pārdaugava. Pēdējā 1/2gada laikā kautkā rezultāts neiepriecina, moš ūdens savādāks kā kādreiz? Kā citiem?

                    PeterisT Pārdaugava arī. Jau rakstīju, ka man mainījās ūdens PH pēc ūdensvada avārijas, tāpēc ja ir iespēja, varbūt painteresēties, nav pieslēguši kaut kur pie citas trubas?

                    Kā pašam liekas, ar garšu viss ok, bet tur drīzāk viss process kopumā dod rezultātu. Ja sanāk kas ne tā kā biju ieplānojis, tad tur pie "vainas" manis paša eksperimenti, ne sastāvdaļas 🙂

                      Arī man Pārdaugavas krāninieks. Garšo labi

                        man arī pārdaugavas krāna ūdens. tā arī neesmu izaudzis līdz sāļiem, bet rokas nedaudz raustās.

                          Iegādājos korķi fermentācijas traukam - spainim, nebiju nekad eksperimentējis ar hidroaizvaru un gumijas korķi, bet gan visvienkāršāko metodi, sļauka pudelē. Ieliku vakardien gumijas korķi un hidroaizvaru, un nebija nekādas burbuļošanas pazīmes, vāks noslēgts, Raugs aktīvi strādā, un spainis lēnām piepūšas, un īsti nelaiž CO2 ārā. Jautājums pa pirmo zorti, vai ir nepieciešams, griezt vai izdurt mazu caurumu gumijas korķī, lai effektīvi darbotos hidroaizvars?
                          Bilde uz iegādāto gumijas korķi, kas paredzēta fermentācijas spainim, https://i.imgur.com/iK3MKo6.png

                            Neko griezt vai durt korķī nevajag, ja vien tas nav kāds rūpnīcas brāķis. Hidroaizvara otrs gals tiek cauri tam korķim? Ja tiek - problēma spaiņa vāka nehermētiskumā, pamēģini ciešāk piespiest spaiņa vāku.

                              Zelcs Manuprāt, šoreiz ir trāpījies rūpnīcas brāķis, jo aktīvi notiek rūgšana, un CO2 netiek ārā no paša spaiņa, izmēģināju izņemt hidroaizvaru nekādas izmaiņas, iespējams, vienīgais risinājums būs izdurt mazu caurumu. Hidroaizvars netiek cauri korķim, jo priekšā ir gumijas slānis, kas ir redzams, bildē, tāpēc arī radās šāds interesants jautājums.

                                chris1 kā tad Tev burbuļotājs turas tajā korķī, ja tajā nav caurumu?

                                  rreinis Hidroaizvars turās korķi, jo viena no abām pusēm ir vaļā, otra ir ciet.

                                    chris1 hidro... tur iekšā ir ūdens? ... iedod normālu bildi, savādāk nesaprast par ko ir runa