Roberts777 Varbūt pamēgini iemaisīt raugu misā, man, ir gadījumi, ka uzberot raugu tikai uz putām - neiemaisot pēc 30min suspensijā, vēlāk par dienu sāk rūgt.

mūsu pieredze ir dažāda. Esam bēruši vienkārši raugu. Esam dehidrējuši (čakars!). Esam misu skābekļojuši ar sietiņu (dabū iekšā alū visu kas lido gaisā!), esam skābekļojuši ar skābekli.
    Secinājumi: Kamēr skābekļojām sietiņā lejot- 8 spaiņi startējās dažādi, ar 2 dienu nobīdi.
    Tad rehidrējām- nekas neuzlabojās.
    Tad pūtām misā tīru skābekli, un vēl rehidrējām- startējas visi 8 spaiņi pēc pulksteņa-visi vienādi pēc kādām 36...48h
    Tad rehidrēt apnika. Pamēģinājām- tikai skābeklis, raugu uzberam uz misas virsamas, neko nekratam, nemaisam! (Labieša Reinis/un Hopallā ar to uzsvēra Aucē ka nedrīkst maisīt, nogalina raugu, nezinu kādēļ) Un viss notiek ideāli.

Nav mums vajadzīgās izglītības, tikai eksperimentējam.

p.s. reklāma 🙂 https://kupla.lv/d/152733-p-rdodu-misas-sk-bek-ojamo-iek-rtu

neimets132
      Sapudeļoju eilu, kur 1 fermenterī uz nedēļu biju iemetis greipfrūta miziņas. Iesācēja kļūda, iemetu ar visu mizu un tagad sanāca rūgtens. Uz 20l 70gr miziņas, nav ļoti rūgts, bet pēcgaršā sit cauri. Ir cerība, ka rūgtums nogatavinoties samazināsies? 🙂

neimets132 man apelsīna miziņas rūgtums fermenterī izrūga un izgaisa. Var jau gadīties, ka pudelēs arī pazudīs

BOD Lallemand iesaka +30C līdz +35C, es šajā intervālā arī rehidrēju. Atkarībā no rauga parasti pēc 12h jau sāk pumpēt spiedienu, "bremzes" a ļa BRY-97 un viņu jaunais NEIPA, līdz 24h, Windsor burtiski pēc stundām piecām. Raugu no ledusskapja izņemu agri no rīta brūvēšanas dienā, paspēj pagulēt un iesilt stundas 5 - 6 noteikti.

Es uzvāru katliņā ūdeni kopā ar kolbu un to tur arī atstāju līdz laiks rehidrēt, tad parasti ūdens ir +40C līdz +45C ir atdzisis pats dabiskā veidā. Izvelku kolbu ar 200 ml ūdens, nedaudz pagaidu, pa to laiku temperatūra nokrīt līdz +30C līdz +35C, ieberu raugu, pagaidu 15 min, saskalinu, piešauju pāris kausus ar atdzesētu misu, saskalinu un tad fermentieros iekšā.

https://www.lallemandbrewing.com/docs/products/bp/BEST-PRACTICES_REHYDRATION_DIGITAL.pdf

Jā, fermentieros ieleju, kad tie ir pielieti līdz ~ pusei, lai labāk samaisās pielejot pārējo misu.

Izskrēju pa diognāli ko Fermentis iesaka... tagad tur savādāk rakstā kā pirms 2 gadiem... vai tik tur tos tekstus neraksta mārketinga nodaļā... Visur tā ir, diez vai raugu biznesā stāsta visu patiesību...

PeterisT Par to ka Fermentis saka bērt droši iekšā bez rehidrācijas, es domāju mārketings, lai patīkami izceltos citu priekšā, rehidrācija ir tomēr vēl viens solis, kas jādara papildus visā procesā.

Es pats domāju, ka ir vērts, cik lasīju, tad darot visu pareizi, tā ir iespēja maksimāli atdzīvināt raugu no "sausā" stāvokļa un teorētiski izmantot visas paciņas saturu, nevis teiksim 2/3, tāpēc ka pārējais ir aizgājis bojā. Protams viss piestartēsies tā pat, raugs ir dzīvīgs organisms, plus par prieku rauga ražotājam vienmēr var iebērt vēl vienu paciņu.

Jā, papildus ņemšanās, bet tas cik ātri piestartējas fermentācija, manuprāt ir ļoti svarīgi. Vai mainījās garša sākot rehidrēt? Grūti pateikt, jo katru reizi nāk klāt kaut kāds uzlabojums vai ninase, bet speciāki testēt ir slinkums. Tas, ka fermentācija sākās ātrāk, tas gan, pie tam ar visiem ne ideālajiem raugam apstākļiem, kurus es radu - vēsums un spiediens.

Es pats nekad neesmu rehidrējis - pie mūsu apjomiem tas šķiet lieks solis, kura laikā var mušas misā savākt. Man arī liekas problemātiski nodrošināt 30-35C tās 15min - sanāk, ka kolbā jālej un tā siltā ūdenī jātur. Berot pa taisno misā, temp. vienmēr bijusi 20-25C.

Ar US-05 nekad nav iestrēdzis un kopš nedaudz vairāk sakratu misu (~3min), agrāk sāk rūgt (pēc kādām 12h).

ugis_n Internetveikalā vēl ir. Var būt, ka nebija izlikts vai ierasto plauktu nomainījuši. Ir arī 2x dārgāks variants:
                    image mango-400.jpeg

image mango-800.jpeg

BOD pirms nedēļas vēl bija, ierastajā vietā- pie ieejas uzreiz pa labi, netālu no dārgo biezeņu ledusskapja

PeterisT tad neistaja diena trapijos, toreiz nebija un pardevejs teica, ka sen neesot bijis. Bet nu cena lidziga ka mana linka, tik tur 20€ minimalais pasutijums.

2 months later

jautājums par blīvumiem pre-boil un OG
                          pēc receptes sanāk, ka man pre-boil jābūt 1.075 un man arī sanāk 1.075 viss labi
                          pēc 90 min vārīšanas jābūt 1.086, bet man sanāk 1.078 nu vairāk nesaskatu.
                          temperatūras ir ņemtas vērā (atdzesēts līdz 20'C)
                          kur varētu būt vaina?

alcha

varbūt vārīji ar vāku un neiztvaikoja pietiekami. varbūt arī pati vārīšanās nebija tik aktīva.

DavisLapa vārījās tīri labi, vāks nebija.
                              pre-boil: 55 l
                              post-boil: 49 l
                              boil time: 90 min

alcha Mēriji ar hidrometru vai refraktometru?
                                Man ir lētais refraktometrs un liekas ka dažreiz gļuko, jo samaisot misu rāda dažādus rādījumus. Sajūta tā ka cukurs noslāņotos. Tad nu es mēru vairakas reizes lai pārliecinātos. Man gan paratsi uz 44 litri OG sanāk vairāk kā plānots un bieži sanāk pašķaidīt lai nebūtu stiprs 😃

ar hidrometru
                                  un pēc kalkulatora internātā konvertēju temperatūras starpību.

jāgaida kad norūgs, diez to tad rādīs.