Labvakar!
Jautājums par melnajiem iesala graudiem. Esmu ieņēmis galvā uzbrūvēt vienu, pretrunīgi vērtēto, melno ipu.
Plānoju lietot Simpsons Black malt un Simpsons grauzdētas miežus (attiecīgi 7 un 3% no kopējā iesala daudzuma).
Lasu, ka ir vairāki varianti kā tos labāk iekļaut- vienkārši iejavā kopā ar pārējiem graudiem, vai hot steep/cold steep, vai arī, visbeidzot, pievienot vārīšanas procesa beigās.
Kā, jūsuprāt, būtu pareizāk/labāk? Kādi plusi un mīnusi katrai metodei?
Paldies jau iepriekš!
jautājumi un atbildes
- Edited
MarisLiepins būvēju black IPA 1x reizi, iejavoju visus iesalus kopā uzreiz, beigu rezultātā nebija dedzināto iesalu īpatsvars garšā, bet daudz esot redzēts ka melnos iesalus pievieno iejavošanas beigās - 10-20-30 min pirms filtrācijas. Ja saņemtos brūvēt nākamo black IPA- pieturētos pie melno iesalu pievienošanu uz iejavošanas beigām, izzināšanas pēc
antimaniak
Paldies! Tu manis minētajiem 4 variantiem pievienoji piekto
MarisLiepins Ja neesi tumšos vārījis ar cold steep tumšajiem iesaliem, noteikti pamēģini. Neesmu salīdzinājis 1:1, līdzīgas receptes vienā laikā, bet pēc savām garšām tas ir kā kafija bez piena (visi iesali reizē) un kā kafija ar pienu (ja cold steep).
Es kad saņemos tā vārīt tumošos, iepriekšējā dienā samaļu tumšo iesalu, apleju ar aukstu ūdeni un ielieku trauku ledusskapī, tad pievienoju vārīšanas laikā notecināto misu.
dzeruvaru
Paldies. Es vispār nekad neko tumšāku par Minhenes neesmu lietojis.
Paprovēšu to auksto variantu.
Kad vārīju melno IPA, izmantoju grauzdētos iejavošanas beigās (15min). Rezultāts bija labs.
Vienreiz vāriju ar daļu krāsnī grauzdēdu minhenes iesalu. Galīgi ne stoutu vai dikti tumšo Graudus atputinaju 2 nedēļas pārsegtus ar papīra dvieli. Tas ļaujot izgarot kodīgakajai grauzdējuma aromātu frakcijai. Samalu un iejavoju kopā ar visiem citiem. 2 nedēļas pēc pudeļošanas bija ļoti jūtams grauzdējuma pārākums. Bet pēc vairākiem mēnešiem bija labs.
Dedzināto iesalu parasti pievienoju pēc cukura pauzes ceļot uz MASHout.
Jautājums Corny kegu lietotājiem:
Vai arī jums Gas Post iziet no ierindas daudz biežāk nekā Liquid post? Man jau kādiem 3 Gas Post ir izgājis no ierindas iekšējais atsperes mehānisms (puppet). Man ir šāda veida:
Tad man ir vēl šāds rezerves Gas Post, bet tas maniem kegiem neder. Izskatās, ka ir atšķirība vītnes garumā. Laiž cauri:
Vai es daru kaut ko nepareizi? Vai arī tā ir bieža problēma Corny kegiem? Kāda citiem pieredze?
Zelcs Es arī testam nopirku vienu komplektu, cerībā ka varēs visiem kegiem nomainīt uz jauniem un arī tā pati problēma, netur spiedienu, jo nevar normāli uzskrūvēt.
Bet es piemērīju jaunā komplekta "iekšienes" un viss ideāli ielīda vecajā postā, padarot to normāli izjaucāmu un tīrāmu. Nopirku atsevišķi komplektu ar atsperēm un "galvām" un nomainīju visiem kegiem. Ir gan nianses, jo dažiem kegiem nācās piemeklēt, kāda "galva" labāk der, jo kegi no dažādiem ražotājiem un uz kādu mm desmitdaļu tie posti tomēr atsķīrās un arī ķīnieši ražo pēc saviem standartiem, bet nu tagad viss ok.
Ja Tev vajag, varu pret kādu alu samainīt oriģinālās "iekšienes".
dzeruvaru Tavs padoms atrisināja manu problēmu. Es nebiju iedomājies, ka var samainīt tikai iekšienes (poppets). Mainīju uzreiz visu komplektu (posts+poppets). Tagad vecajam postam nomainīju popetu no vecā (ar to trijkāji apakšā) pret jaunu (universālo ar garo atsperi, bez trijkāja). Popeta gals mazliet izlīda vairāk uz āru. Tomēr spiedienu tur labi.
Problema atrisināta. Paldies forumam un @dzeruvaru !
Vai skalojot graudus vairākas reizes ar siltu ūdeni ap 40 grādiem var dabūt gala rezultātā alus kurš ir savelkoš uz mēles. Kā kivi miza?
Un kā to var labot?
sarins89 papētot googli kā iemeslus min pārāk karsts skalojamais ūdens un ph līmenis. Manā gadījumā vai tad krāna karstais ūdens var izvilkt no grauda apvalkiem tanīnus? Jā skaloju graudus ar pārāk daudz ūdens, bet ūdens nebija karsts. Joks tāds ka tagad nezinu ko darīt ar 49 litriem smaržīga, bet nedzerama alus...
Kādam vēl izmantojot kā pamata iesalu Latraps pale ale ir izteikta riekstu garša un smarža? Pēdējos alos nevarēju saprast no kurienes tāda piegarša. Līdz izlasiju ka tieši pale ale ir riekstu notis. Laikam pāriešu atpakaļ uz pilzenes iesalu.
Dzerot BA Lager, kas radīja patīkamas garšas sajūtu izmaiņas ipu laikmetā, nodomāju - kur varētu dabūt b/u sarkanvīna ozolkoka mucas?! ir kādām idejas?