jautājumi un atbildes
Vai var kaķot jeb dry hop pārāk ilgi? Domāju fermentēt kegā, nokaķot un tad arī servēt no tā kega ar peldošo pludiņu un cauruli. Domāju lietotot maisu, lai apiņi vienkopus.
Kādam ir pieredze ar ilgstošu kaķošanu vai problēmām ar servēšanu no kega, kurā ir apiņi?
Es kaķoju kegā. Nekādus defektus neesmu jutis. Tiesa gan - tas kegs nestāv vairākus mēnešus. Parasti tiek izdzerts pāris nedēļu laikā.
Ilgākais turēti kegā ir mēnesi, apiņi bija nt kapsulā, viss bija ok. Bet pēc izjūtām, man liekas, utilizācija ļoti samazinās un daudz no aromāta tā arī paliek apiņos, drīzāk izdevīgāk ir bērt mazāk un uzreiz kegā. Pludiņam var pielikt filtru, pēc cold crash tur nevajadzētu daudz apiņu daļiņu peldēt apkārt.
Paldies par atbildēm! Došos atpakaļ uz universitāti, bet gribas joprojām brūvēt
Plāns ir iztikt ar 1 kegu un gatavot alu no ekstrakta ar 5l zupas katlu. Izmēģināšu gan apiņus zeķē, gan pa tiešo granulas, bet līdz šim ar pa tiešo granulām nebija veicies tik labi.
- Edited
JekabsG Zelcs bija uztaisījis un nopublicējis te forumā filtru no nt kapsulas, silikona korķa uz standarta dip-tubes, varbūt tas ir variants ar apiņu bēršanu pa tiešo?
Ja vien netaisa kaut kādu trako dubulto NEIPA, tad mierīgi var iztikt ar peldošo pludiņu (kas kegu iztukšo no augšas, nevis apakšas) plus mazo filtru:
https://www.bruve.lv/product/aprikojums/pildisana/peldosais-caureles-filtrs/
Man ne reizi nav aizdambējies. Un var bērt pa tiešo, iztiekot bez maisiem vai ņeržas kapsulām.
Pirmo reizi saņēmos darināt IPU. Vāriju - 09.10.2021. sākuma blīvums 1.060, Verdant raugs, raudzēšanas temperetūra 16 C, ceturdien pievienoju apiņus un redzēju baigo rauga cepuri.
17.10.2021. redzēju, ka burbuļi vairs nenāk domāju, ka jāsāk domāt par dzesēšanu un pildīšanu, bet paverot vāku rauga cepure tāda pati kā ceturdien. Ko eksperti ieteiks nest dzesēt, vai gaidīt līdz nedēļas beigām, vai noņemt rauga cepuri un mērīt beigu blīvumu?
Ints Tā ir šī rauga raksturīga īpašība, pat pēc cold crash virspusē peld pamatīgas rauga "salas". Es "pabīdītu" malā raugu un ņemtu paraugu.
Parasti nedaudz pakratot (pašvunkājot) vairums noiet dibenā
vai kādam ir kāds inside knowledge kur 330ml alumīnija bundžas dabūt? super steidzami vajag. varbūt Latvijā ir kāds izplatītājs vai kādam noliktavā stāv?
Labvakar!
Jautājums par melnajiem iesala graudiem. Esmu ieņēmis galvā uzbrūvēt vienu, pretrunīgi vērtēto, melno ipu.
Plānoju lietot Simpsons Black malt un Simpsons grauzdētas miežus (attiecīgi 7 un 3% no kopējā iesala daudzuma).
Lasu, ka ir vairāki varianti kā tos labāk iekļaut- vienkārši iejavā kopā ar pārējiem graudiem, vai hot steep/cold steep, vai arī, visbeidzot, pievienot vārīšanas procesa beigās.
Kā, jūsuprāt, būtu pareizāk/labāk? Kādi plusi un mīnusi katrai metodei?
Paldies jau iepriekš!
- Edited
MarisLiepins būvēju black IPA 1x reizi, iejavoju visus iesalus kopā uzreiz, beigu rezultātā nebija dedzināto iesalu īpatsvars garšā, bet daudz esot redzēts ka melnos iesalus pievieno iejavošanas beigās - 10-20-30 min pirms filtrācijas. Ja saņemtos brūvēt nākamo black IPA- pieturētos pie melno iesalu pievienošanu uz iejavošanas beigām, izzināšanas pēc
antimaniak
Paldies! Tu manis minētajiem 4 variantiem pievienoji piekto
MarisLiepins Ja neesi tumšos vārījis ar cold steep tumšajiem iesaliem, noteikti pamēģini. Neesmu salīdzinājis 1:1, līdzīgas receptes vienā laikā, bet pēc savām garšām tas ir kā kafija bez piena (visi iesali reizē) un kā kafija ar pienu (ja cold steep).
Es kad saņemos tā vārīt tumošos, iepriekšējā dienā samaļu tumšo iesalu, apleju ar aukstu ūdeni un ielieku trauku ledusskapī, tad pievienoju vārīšanas laikā notecināto misu.
dzeruvaru
Paldies. Es vispār nekad neko tumšāku par Minhenes neesmu lietojis.
Paprovēšu to auksto variantu.
Kad vārīju melno IPA, izmantoju grauzdētos iejavošanas beigās (15min). Rezultāts bija labs.
Vienreiz vāriju ar daļu krāsnī grauzdēdu minhenes iesalu. Galīgi ne stoutu vai dikti tumšo Graudus atputinaju 2 nedēļas pārsegtus ar papīra dvieli. Tas ļaujot izgarot kodīgakajai grauzdējuma aromātu frakcijai. Samalu un iejavoju kopā ar visiem citiem. 2 nedēļas pēc pudeļošanas bija ļoti jūtams grauzdējuma pārākums. Bet pēc vairākiem mēnešiem bija labs.