DzintarsDis Tā notiks, bet ļoti lēni, tādēļ pēc ilgas nogulsnēšanas, mēdz pievienot mazliet svaiga rauga. Man lāgeris pēc mēneša uz rauga, mēneša sekundārajā cold crashā vēl prasīja mēnesi, lai uzgāzētos līdz pieņemai karbonizācijai.

    Pēc pirmās brūvēšanas sāk rasties jautājumi un lielāka interese, un tas tikai priecē 😃

    Sakiet, kā var kompensēt šķidruma zudumu vārīšanas procesā.
    Lasīju, ka to var darīt pielejot tik pat daudz vārītā ūdens, cik tas iztvaikojis.

    Lieta tāda, ka baigie zudumi sanāca (domājams, tas varētu būt arī skalošanas procesā, bet ne tik daudz)
    Gāju pēc receptes, un no beigās norādītajiem 25l - 28l man sanāca tikai 19l. Nereāls zudums, kā minimums 6 litri.
    Sāku ar 35litriem. 15l iejavošana un 20l skalošana.

    Īsumā: viss tika vārīts ārā- siltajā laikā.
    Lielākais, ja to var nosaukt par mīnusu, bija dzesēšanas laiks, kas sastādīja 2 stundas. Zinu, zinu- baigi ilgi u.t.t. Būs man 2h dzesēts alus 😃

    Mans minējums, ka lielums iztvaikoja vārīšanas laikā + šo 2h laikā, kad misa dzesējās. Tikai nezinu vai tie zudumi šajā laikā varētu būt TIK LIELI?

      Kompots

      Kaut kas jau noteikti iztvaiko un tas ir atkarīgs gan no vārīšanas ilguma, gan intensitātes, parasti tie ir 6-8% stundā. Kas tev ar blīvumu notiek? Ja tev pie atlikušajiem 19L ir prognozētais blīvums, tad vienkārši kaut kas nav kārtībā ar tilpumiem / tilpumu mērīšanu, kas arī mēdz gadīties. Ja tu sāki ar 35 un tev paliek 19, tad tur, visticamāk, ir iztvaikošanas un neprecīzas mērīšanas kombinācija.

        dzirnavnieks
        Blīvumu šajā reizē nemērīju. Man vēl jāizprot lietas ar šo mērīšanu. Pirmajā reizē nebiju plānojis veikt mērījumus, jo sākumā vēlos iziet cauri pašam brūvēšanas procesam.

        Ar tilpumiem tā kā viss bija korekti. Viss tika saliets ar mērrīkiem. Nu varbūt kaut kur tiešām nokļūdījos un neizmantoju nepieciešamo daudzumu ūdens, jo savādāk šādu zudumu izskaidrot nemāku.

        Kas būtu, ja nebūtu šis prognozētais blīvums- kādi varianti šajā gadījumā šķidruma zudumam būtu?

          Kompots

          Ja tavs blīvums būtu augstāks, nekā paredzēts, tad izgarojis vairāk nekā tu esi paredzējis vai par maz ūdens sākumā. Ja zemāks, tad pretēji - mazāk izgarojis, nekā paredzēts, par daudz ūdens sākumā. Ir kalkulatori, ar kuriem var izrēķināt cik ūdens būtu jāpielej, lai sasniegtu vajadzīgo blīvumu un kompensēt šos zudumus. Katls arī nosaka izgarošanu - jo lielāka virsma, jo vairāk izgaro. Provizoriski ar 8% izgarošanu pēc 4h darbošanās (uzsildīšana, vārīšana, dzesēšana 2h) tev vajadzētu vēl būt kādiem vismaz 25L misas, tā ka visticamāk kaut kas ar tilpumiem. Lieku, ka daži kausiņi ir piemirsti. Man tā ir gadījies, sevišķi, ja vārot bauda iepriekšējo brūvējumu 😃

            Ja tu sac ar 35l ūdeni , tad respektīvi Tu iegūsti ~30l misas. Atkarība no varkatla izmēriem Tev var būt dažāds iztvaikošanas daudzums,līdz pat 5l st. Apini arī paņem savu 1-2l. Dzesēšana arī līdz pat 2l. Tā ka baigi jau nebūsi kļūdījies.

              daži litri pietrūkst, bet nekas traks. rupji rēķinot man kādas 2/3 vai pat mazāk paliek no sākotnējā ūdens daudzuma. atkarīgs no receptes, traukiem un vārīšanas intensitātes.

              uldzhixx Ja tu sac ar 35l ūdeni , tad respektīvi Tu iegūsti ~30l misas

              ja 5kg iesala un maisā vai sietā tad var būt. bet ja filtrējamais katls tad tur var palikt krietni vairāk.

              p.s. termometrs un blīvuma mērītājs ir, iespējams, pirmie verķi kas jānopērk.

              Es uz ūdens mērīšanu baigi neieciklējos. Orientējos uz vārkatlā satecinātās misas blīvumu. Kad sasniegts plānotais, tad beidzu tecināt. Ja OG plānots 1050, tad katlā tecinu līdz sasniegts 1044-1046. Ja pa zemu blīvums sanācis, tad pavāru kādu brīdi un tikai tad sāku pievienot apiņus, kurus ilgāk par 40min nevāru.
              Bez hidrometra baigā zīlēšana drabiņās...

              dzirnavnieks Katls arī nosaka izgarošanu - jo lielāka virsma, jo vairāk izgaro.

              Varbūt svarīgu lietu nepieminēju, ka vārīšana notika uz malkas kurinātas plīts ārā. Vai ar virsmu domāts cik liels ir katla dibens diametrā un cik lielā mērā tam ir saskare ar uguni?
              Izmantoju emaljēto 40l psrs laiku katlu.

              Kā Jums reāli pieredze rāda- bieži sanāk pieliet ūdeni, lai kompensētu zudumus?

                oi, ar malku tak iet pāri un vārās kā traks. ja vārās. es ar sākumā pāris reizes šitā uzvārīju, grūti trāpīt vienmērīgu viršanu.

                  Kompots Šķidruma virsmas laukums. 40L emaljētajam katlam tas diametrs ir samērā liels, tā ka tvaiko daudz.

                    kastrolis Vārīšanos šajā reizē sanāca uzturēt salīdzinoši vienmērīgu. Pieskatīju un nebija tikt traki, lai ietu pāri.
                    Bet viennozīmīgi šis vārīšanas veids nav baigais variants, ja plānots regulāri brūvēt.

                    dzirnavnieks
                    Jā, sanāk ka praktiski visai apakšējai virsmai klāt bija uguns. Domājams būs bijusi baigā tvaikošana.

                      Par kompensētajiem zudumiem - lietoju BIAB un BeerSmith, tur attiecīgos zudumus ierēķina iejavošanas apjomos. Iztvaikošanas % tiek ņemts no konkrētā brūvēšanas ekipējuma un ir koriģējams.

                        dzirnavnieks attiecīgos zudumus ierēķina iejavošanas apjomos

                        Kā ir ar zudumiem misas vārīšanas procesā? Vai šajā gadījumā, kad misa tiek vārīta jau kopā ar apiņiem un ir zudumi, ir iespējams vēl vārītu ūdeni liet klāt?

                          Kompots
                          Jā noteikti var un vajag liet klāt ūdeni, ja grib beigās plānoto blīvumu.

                            2 months later

                            Sveiki! Misiņš ir piemērots un drošs saskarsmei ar misu? Ir pieejamas misiņa trubas dzesētāja pagatavošanai.

                              Sveiciens! Jautājums par karbonizāciju... misa norūga, ar cukura mērtrauku pievienoju klāt pašu cukuru un salēju pa pudelēm. Laikam pasteidzos un pēc 1dienas istabas temperatūrā aiznesu uz pagrabu. Pēc 2 nedēļām pagrabā, gribēju paņemt un noprovēt, kas tad nu sanācis.. bet maza vilšanās, uzgāzējies baigi švaki vai vispār nav, putas neturas un burbulīši maz. Jautājums, vai drīkst ienest atpakaļ istabas temperatūrā uz pāris dienām, lai uzgāzējas un nest vēlreiz atpakaļ uz pagrab? Visādi citādi alus ir sanācis garšīgs. 🙂

                                Parasti gāzēju istabas temperatūrā 2 ned, tā ka droši vari nest atpakaļ. No tevis rakstītā neuztvēru kā sajauci cukuru - iebēri fementerī un tad pudeļoji?