vakar šo dzēru - http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-x-kolsvart-lakrits-ipa/249928/ - lakricu dziļāk fonā jūt, bet priekšplānā ipīgs un citrusīgs rūgtums no yuzu apelsīna

    Es 2reiz esmu kviesi ar apelsīnu un koriandru taisījis. Abas reizes mizu ar visu baltumu bliezu klāt. Galaproduktā nekādus defektus baltuma dēļ neesmu jutis.

      dumbris said: Daudz mantas iet zudumā, daudz apelsīni jāpērk. Kartupeļu mizojamais ir ļoti ok, ja ņem pavisam plānu kārtiņu. Ja kaut kur paņēmies par daudz, baltumu var pakasīt nost.

      +1

        25 days later

        Kādam nemētājas lieka kviešu rauga paciņa mājās? Izskatās, ka varētu izdoties piektdien vārīt. Nezinu vai ir vērts traucēt Brūvēpats dēļ vienas paciņas. Varu savākt Rīgā (centrā), Ādažos, Carnikavā. Par samaksu/maiņu vienosimies.

          Edzins said: Kādam nemētājas lieka kviešu rauga paciņa mājās? Izskatās, ka varētu izdoties piektdien vārīt. Nezinu vai ir vērts traucēt Brūvēpats dēļ vienas paciņas. Varu savākt Rīgā (centrā), Ādažos, Carnikavā. Par samaksu/maiņu vienosimies.

          vajadzētu būt Safbrew WB-06 vakarā apskatīšos

            Droši traucē Brūvēpats, mazu paciņu paķert uz beerfestu nav grūti...

              Tomēr man ir viena paciņa M20. Labprāt samainītu pret kādu pudeli. Vakarā esmu Šampēterī.

                Oi, Pārdaugava galīgi nav pa ceļam, sevišķi vakarā. Vērmanītis gan tepat ap stūri. Es tomēr patraucēšu Brūvēpats. Jāpasūta arī vairāk paciņas, lai šāda problēma neatkārtojas. Paldies par vēlmi palīdzēt!

                  a year later

                  Re ku sadalīju kviešu alus vārījumu četros bunduļos un katru ar citu raugu raudzēju, var pavērot kā raugs maina dzidrumu un krāsu;
                  2 litrenē- MJ BELGIAN WIT M21 RAUGS, FG 1,010
                  1 litra- US-05 , FG 1,009
                  0,3l bez etiķetes- MJ BAVARIAN WHEAT M20 RAUGS, FG 1,008
                  0,3l ar etiķeti- MJ FRENCH SAISON M29 YEAST, FG 1,002

                  Pildīti pirms 7 dienām.
                  image dsc-0221.jpeg

                  image dsc-0222.jpeg

                    vajadzēja tak vienādās pudelēs saliet - skaidrs, ka 0.3L būs caurspīdīgāka par 1.5L ...

                      BOD vajadzēja tak vienādās pudelēs saliet - skaidrs, ka 0.3L būs caurspīdīgāka par 1.5L ...

                      Vajadzēja, bet nebija. Vienu brīdi šķita ka jāskrien pēc Colas pudelītēs vai kā tamlīdzīga, bet tad atmetu ar roku, jo šķiet ka Rimi nemaz nav Colas stiklā, a citus brīnumus nu dien negribētu dzert🙂.

                        Ja reiz ir sākusies kviešu/rauga eksponēšana, piedalīšos arī es.
                        No kreisās uz labo - mauribrew weiss; w34/70; US-05; Con644 F1
                        Iesalu proporcija - 90% kviešu iesals; 6% skābenais; 4% melanoidin gaišais
                        image img-20170613-150223.jpeg

                        image img-20170613-150249.jpeg

                        Es nekādu būtisku atšķirību nesaskatīju (garšošana vien nedēļas nogalē; gaidu sagāzēšanos).

                        Nav skābeni ar 90% kviešu? Un kā pārcukurojās, normāli?

                          Par garšu varēšu uzrakstīt vien nedēļas nogalē. Efektivitāte - 78%. Tas pats, kas ar miežu iesaliem.

                            MartinsK Mēs reiz ar #Edgars spriedām, ka nevis iesals kviesim piedod skābenumu, bet gan raugs un pārcukurošana. Misas pH pēc laboratoriskajiem rādījumiem kviesim un pilzenei atšķiras tikai par 0.1 pH , tā kā domāju, ka mūsu tēze iztur kritiku.
                            Un vai Tu nejauc pārcukurošanu ar filtrēšanos? 😉 Neredzu kāpēc kviesis varētu sliktāk "pārvērsties" cukuros kā citi bāzes iesali ?!

                              90% kviešu alus pH - 4,4. Manam Kraukļu rudzu konkursa sezōnam bija pH - 4,2. Tāpēc varu teikt - nē, 90% kviešu alus nav skābens.

                                Linards Un vai Tu nejauc pārcukurošanu ar filtrēšanos? 😉 Neredzu kāpēc kviesis varētu sliktāk "pārvērsties" cukuros kā citi bāzes iesali ?!

                                Es par enzīmiem iedomājos, vai kviešu iesals tos var producēt, lai veiksmīgi visu cieti pārvērstu cukuros. Bet jā, protams, mūsdienu iesali to paveic.
                                Skābenā garša var būt gan no rauga, gan no tā, ka kviešu iesals neiedos nekādu lielo ķermenīti un alus būs tāds uz "sauso" pusi.

                                  Skatos, ka Zelčs ar pustukšas pudeles atstāj

                                    Sveiks!
                                    Nesen biju taisījis kviešu aliņu, uz Hoegarden recepšu pamata. Sanāca tiešām labi, ļoti aromātisks un garšīgs viegls aliņš.
                                    Recepte bija šāda (uz 23L):
                                    2.650 Pils iesals
                                    2.00 Kviešu iesals
                                    0.130 ātri varāmās auzu pārslas
                                    60 grami Kara 165 (nu man vnk patīk viņu visur likt klāt)

                                    Pauzes:
                                    20 min 53°C
                                    60 min pie 68°C
                                    15 min pie 72°C
                                    mash out pie 78.
                                    Filtrējās labi, bez fokusiem.
                                    Rūgtumam iemetu Perle 18g, pirms beigām Saaz 20g uz 5 min.
                                    Arī, uz pēdējām 10 min iemetu 30g žāvētas apelsīnu mizas un 20g koriandra.
                                    Raugs MJ Bavarian Wheat M20.

                                    3 months later

                                    Vobla Re ku sadalīju kviešu alus vārījumu četros bunduļos un katru ar citu raugu raudzēju, var pavērot kā raugs maina dzidrumu un krāsu;
                                    2 litrenē- MJ BELGIAN WIT M21 RAUGS, FG 1,010
                                    1 litra- US-05 , FG 1,009
                                    0,3l bez etiķetes- MJ BAVARIAN WHEAT M20 RAUGS, FG 1,008
                                    0,3l ar etiķeti- MJ FRENCH SAISON M29 YEAST, FG 1,002

                                    Par šo sadalīto vārījumu secinājumi:
                                    Manuprāt vis labākā versija bija ar MJ BAVARIAN WHEAT M20 RAUGu, šeit visvairāk bija izteikts kviesiskums, garšvielu nianses kā arī estēri, bet citiem labāk patika MJ BELGIAN WIT M21 RAUGS versija jo tai nebija tik izteikta estēru klātbūtne bet patiesībā bija diezgan līdzīgi ar atšķirību par 10% max.
                                    Versija ar MJ FRENCH SAISON M29 YEAST protams ir cits stāsts, raugs pamatīgi noēda visas liekās garšas, atstājot tās fonā, un dominēja saizona raksturīgās rauga garšas, nekādu pārsteigumu.
                                    Nu a US-05 gan bija kļūda, ļoti neizteiksmīgs, ūdeņains, galīgi neder šai kompānijai, tas ir kā treniņtērpā uz operu aiziet.
                                    Taisnības labad jāsaka ka Bavārietis un Saizons tika raudzēti pie +25 grādiem a pārējie pie 20, tas varētu arī dot pārsvaru estēru frontē.

                                      Write a Reply...