• Izejvielas
  • Apiņu pasūtīšana, audzēšana, novākšana

Es tikai nākamgad plānoju šādus eksperimentus. Šoziem plāns izzināt procesa teorētisko pusi. Bet senākos, neizmantotos apiņus jau sāku "vecināt" - kartona kārbā, sausā un siltā vietā.

Šī gada raža:
Saaz 40g (1.gads) Viena stīga, bet lieliski, lieli apiņi
Sybilla 213g (1.gads) Divas stīgas, arī lieli un skaisti
Fredos Derlingieji 61g (1.gads) Spuraini un nesmuki, slikta vieta bez rīta saules, jāpārstāda
Fredos Taurieji 461g (1.gads) Īsts mežonis, lieli apiņi. Jāpārbauda ar hādu Harvest IPU, vai ir labas aromātiskās īpašības, šis ir labi piemērots LV klimatam, varētu iemēģināt kādu USA audzētāju video noskatīto audzēšanas sistēmu
Magnum 47g (2.gads, 1. gadā - 0)
Target 170g (2.gads, 1.gadā - 0) Pagalam mazas rogas. Pamēģināju vienu pakošļāt- tik rūgts, ka acis sprāgst laukā, tā ka gan jau ir ok
Spalter Select 238g (2.gads, 1.gadā - 80g) Rogas spurainas, mazas un nesmukas. Jāmeklē jauna vieta, jo šis ir tuvu koku saknēm, bet izskatās, ka Latvijas klimatam diezgan piemērots.
Hallertau Aroma 0g (2.gads, 1.gadā - 0) Nīkuļo, jāpārstāda
Marynka (1.gads) Abi sakneņi pavasarī neizrādīja dzīvības pazīmes.

@ugis_n Labprāt jau laicīgi pieteiktos uz tavām 2 šķirnēm, lai pavasarī varu pievienot savai kolekcijai. Varu piedāvāt saknītes no šiem eksemplāriem, vai kādu alu, vai kādu naudiņu- kā vēlies.

    Un te mana raža (1.gads):
    Magnum 5g
    Hallertau Aroma 50g
    Spalter Select 22g (2 stādi)
    Cascade 280g (3 stādi)
    secinājumi:
    jāizvēlas stādīšanas vieta, kur max ilgi spīd saule. Pēc ražas rezultātiem uzreiz var pateikt, kuriem stādiem jāmeklē cita vieta. Cascadei bija ļoti saulaina vieta, kuru saule apspīd visas dienas garumā. Un uzreiz jūtams rezultāts. Cascadei izmantoju no Uno aizgūtu stādīšanas metodi lielos plastmasas podos ar izurbtiem caurumiem dibenā liekā ūdens aizvadīšanai, Izmantoju 20l melnos spaiņus. Pirmajā gadā pietiekami, bet stādam, augot lielākam, prasītos arī lielāks tilpums. Uz ziemu podi jānes pagrabā vai arī jāierok zemē, lai neizsalst saknes.

      Mana pirmā gada raža (pa vienam stādam no šķirnes):

      Spalt Spalter 40 g (nosvēru jau izžāvētus, tā ka gan jau bija vairāk),
      Fuggle 300 g (svērti uzreiz pēc novākšanas).

      Spalter nogatavojās nedaudz ātrāk, taču apiņu rogas bija lielākas Fuggle apiņiem.

      Visu apiņu ražu sagrūdu Ražas alū.

        dumbris droši varu padalīties, tik pasaki kad un kas jaizdara, kā atdalīt, jo, lai arī tēvs agronoms, man šis lietiņas svešas...šie man jau 3 gadus kā aug, tiesa pēc pirmā gada mainija lokaciju, bet si vieta nav ta labaka (maz saules, aug 2m vertikali, tad 90 gradu lenki laizu horizontali uz saniem), tapec ari varbut tik pieticigas razas, bet viniem ari sis klimats varetu nepatikt salidzinot ar ASV.

          ugis_n P.S. Saja sakara, varbut kadam ir 50-100g vecu un siltuma glabatu apinu (kadi paris gadi)? Skirnei nav nozimes, labak kko no eiropas skirnem, gribu drizuma iemeginat velreiz spontano fermentaciju, lambiku stila, tapec gribu ari vecus apinus likt klat, lai ir ka nakas!

          Šitos apiņus liek vārīšanā vai pa taisno misā lai mežoņus dabūtu?

            Vobla varisana, alfa pa lielam noardijusies, bet beta skabe ir, kas ari dod rugtumu. Bet galvenokart, lai cik jocigi neizklausitos skabajam alum, bet antibakterialais faktors, proti, lai lactobacilis strauji nesavairojas un nenodzen ph tik zemu, ka galvenais kapatajs, kads wild saccharomyces nevar paveikt savu darbinj, del zema ph. Nu un ari garsas ipasibas, citi uzskata, ka tie cheesy-funky apini tomer dod gala produktam.

            ugis_n Pavasarī pie pirmajiem asniņiem var atrakt un no lielās saknes nokniebt pa mazam atzariņam. Citur pat raksta, ka jāatrok obligāti, lai šajā laikā iestrādātu augsnē satrūdējušus kūtsmēslus un citus labumus.

            Par šo temu padošu ziņu pavasarī, ļoti gribas, lai manā kolekcijā ir arī kāds skaļāks vārds. Es Kaskādi jau divus gadus medīju, bet kaut kā nesanāca.

              19 days later

              Si gada Razas eils pavisam svaks sanaca, ne rugtums, ne aromats, atgadina veikalu makro lageri, IBU kadi 10 varetu but 🙂
              Es gan pats vainigs, neliku varisana necik, bet visu (900g zala veida uz 25L) virpuli uz 30min
              Dazas pudeles nogarsosanai sapildiju, parejo meginasu saglabat un uztjunet kka !

                5 months later

                Pret kādiem mājbrūvējumiem atdošu savus 3-gadīgos Cascade un Centennial apiņu stādus, pēc 4 sezonām apnika šitas pasākums, varbūt kāds grib un var labāk ar viņiem apieties.
                Savākšana/izrakšana Jelgavā no Pumpura ielas, vēlams vienā piegājienā un tad jau var padalīt tālāk citiem, ja ir interese.
                261828pieci0

                  ugis_n Jau rudenī pieteicos (sk. 2 postus augstāk) un neesmu pārdomājis - ļoti gribas kādu C burtu savai kolekcijai.Ieraksti šeit forumā, kad sāk parādīties pirmie asni, būšu klāt ar lāpstu un aliem 🙂

                    Nesen kā noslēdzu savu "dekrēta atvaļinājumu".

                    2017.gada sezonā man auga 2 Cascade stādi. Viens pirmgadnieks, otrs laikam 3.gadu. Pa abiem izauga ap 550g pēcžāvēšanas. Jau pēc pirmās sezonas sapratu, ka neizmantošu paša apiņus sausajā apiņošanā. Sausajai vispiemērotākie ir granulētie. Tāpat obligāti jāveic apiņu strauja, pilnīga izžāvēšana un iepakošana vakuma iepakojumos. Žāvēju 35'C ar daudzstāvu elektrisko žāvētāju diennakti- pusotru.

                    Savu Cascade izmantoju 15min pirms vārīšanās beigām. IBU noteikti ir līmenī.

                    Šobrīd vairs pēc jauniem stādiem neraujos. Pagaidām vismaz vienu saglabāšu, bet apiņus pamazām sāk izspiest vīnogas. Esmu pamatīgi ieurbies arī vīnogu un vīna pagatavošanas tēmā, bet tā īpaši netraucē alus brūvēšanai.

                      dumbris apiņi izrakti, Dumbri dod ziņu, kad vari braukt pakaļ!
                      261828pieci0

                        10 months later

                        Sveiki cienijamie kolegi!
                        Vai kads var padalities/pardot ar apinu stadamo materialu?
                        Nakot pavasarim,sutisu kko no ebay pieejamajam skirnem,bet
                        Gribetos pameginat iestadit ari jau parbauditu LV apstaklos skirni.

                          pievienojos pie apiņu stādu meklētājiem!

                            Pavasaros stādi daudz. Tik nezinu vai nav sajaukušies. Ja nevajag īpaši tīru šķirni, laipni lūgti! Viņi jau aug kā nezāles. Lai arī stādi viens no otra 2m vismaz, sajaukties var. Vēlāk jau pēc lapām var atšķirt, bet tad kad jāņem stādi nevar. Sazinamies vairāk uz pavasara pusi. Magnum, Target, Select, Aroma.

                              Varu piedāvāt arī savus apiņus - man ir vācu Spalter Spalt un angļu Fuggle. Atrodos Ikšķilē, pavasarī varu atdot.

                                Autoklavs
                                Pērn pirmo reizi savu Caskādi no brīvi zemē augošas padarīju par plastikāta milzu trauka ieslodzīto (pārstādīju, lai ierobežotu sakņu nekontrolētu izplatību- apiņš iepriekš auga brīvi augsnē, bet no sāniem ierobežots ar koka kasti-žogu 70cm dziļumā ieraktu). Rezultāts neiepriecināja, no 4-5 dzinumiem knapi 400g savācu, čiekuri bija maziņi un vāji, aromāts neizteikts.
                                Es aicinu apdomāt to.... katru gadu nest pagrabā metodi, jo sakņu sistēma tā arī nespēj pilnveidoties un nostabilizēties, un ja vēl augsni ik pa pāris gadiem mainīt traukā un to darīt ir nepieciešams, nevis kompostu bērt klāt oriģinālvietā. Nez, neizklausās augam labvēlīgi. Es šādu metodi nepielietotu.