Mežpils Prove 2019
frici arī vārīja 10t un ielēja 12t fermenterī.
Nu kāds jau ir kaut ko noraudzējis? Interesē kāds FG šim raugam ir? Tak saizonam tas var baigi svārstīties!
Statistika par pagājušo gadu:
1.044 -> 0.098 (fermentējās, kad bija tas karstais laiks, intensīvi dzesēju ar ledus pakām)
1.020 -> 0.999
1.044 -> 1.000
BE134 ir Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus, tā kā noēdīs visu cieti, nez vai jēga eksperimentēt ar nefermentējamiem cukuriem, manuprat labs variants dabūt pārgāzetu alu.
Es vēl gaidu uz piegādi
es ar vēl gaidu
Vismaz skaidrs, ka ar ''0'' jārēķinās ABV aprēķinot
INFORMĒJAM! #MežpilsProve 2019 brūvēšanas paraugu iesniegšanas termiņš pagarināts!
Konkursa noslēgums – 05. aprīlis.
Vērtēšanas degustācijas – 08. aprīlis.
Vairāk par konkursu – http://mezpilsalus.lv/prove2019/
Cik liela šogad ir konkurence?
Es nepiedalījos. Man patīk, ja konkursā var uzzināt sava iesniegtā parauga vietu/vērtējumu. Pagājušajā gadā tas izpalika.
Šogad, neskatoties uz maniem kritiskajiem vērtējumiem pagājušajā gada konkursā, mani uzaicināja žūrijā atkal. Pie žūrijas galda pārstāvēju KUPLA, un izejot no šīs kustības principiem vērtēju. Mazliet par norisi.
22 paraugi kuri sadalīti starp 10 žūrijas locekļiem. Vienam galdam no 1-11, otram no 12-22. Es trāpīju pie pirmā galda kopā ar Aldara laborotorijas vadītāju, Andri Rasiņu, pārstāvi no RIMI un pārstāvi no Aldara. Sākšu uzreiz ar labo. Neviens nebija izlejamais alus. Jā, bija divi ar defektiem - kartons un šķaidītājs (acetons), bet jāsaka, ka šos defektus atpazina tikai 3 cilvēki no mūsu galda. Acetonu diezgan viegli bija sajaukt ar estēriem. Es liktu uz neatbilstoša rauga izmantošanu pie Saison raudzēšanas temperatūrām. Nu kartons, kā jau kartons - diemžēl ar to laiku pa laikam nākas saskarties visiem mājbrūvētājiem, jo pildīšanas iespējas pudelēs mums ir tādas kā ir, un no oksidācijas alu pasargāt ir grūti.
Tad vēl 2 paraugi bija noapiņoti, un šoreiz jāsaka, ka lieki. Uzleiz izleca ārpus "iedomātajiem" rāmjiem. Rāmjus , starp citu, uzlikām pirms konkursa degustējot Saison Dupont. No mūsu galda finālam gan kvalificējās gan tikai divi dalībnieki, bet uzreiz jāsaka ka pārliecinoši. Trešo varētu aiz "ausīm pievilkt", bet tā kā vērtēšanas noteikumi atļāva virzīt arī mazāk un vairāk kā trīs, tad mūsu galds tieši tā arī pielēma. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, no mana galda virzītais paraugs uzvarēja arī finālā. No otra galda finālā iekļuva trīs paraugi.
Pēc nelielas atpūtas un ūdens pauzes ķērāmies pie fināla paraugu vērtēšanas. Finālā visus paraugus atkal nomarķēja pa jaunam, un pasniedza sajauktā secībā, lai mēs nezinātu kurš paraugs no kura galda ir nokļuvis finālā. Katram no 10 žūrijas dalībniekiem bija jāizveido savs TOP 5, un pēc īpaša algoritma tika noteikts uzvarētājs. Tā nu sanāca, ka 1. vieta žūrijas vērtējumā sakrita ar manu TOP 1, bet toties TOP 3 dalībnieku vārdi man bija pārsteigums!
FB ir paziņojums par proves uzvarētāju! Patīkams pārsteigums! Man šķiet, ka Ričardam bilancē ir ne vairāk kā 5 vārījumi (katrā ziņā brūvēt sācis nesen)!
Žēl, ka vērtējums vai vismaz tops nav zināms. Bet apsveikumi uzvarētājam
dzirnavnieks jā, ļoti žēl! Pagājšgad ar bija ilga cīnīšanās ar šo lietu, neko nedabūjām. Aladrim laikam ir savi iemesli nedot to info- domāju no datu aizsardzības viedokļa, ka kāds nesāk celt haju, ka viņa vārds tur parādās, un "davai jūs esat tur kautko netā savērtējuši" utt. Risks dabūt haju FB, attiecīgi negatīva publicitāti ap to konkursu utt... Manuprāt.
Nu kaut izsūtīt pašiem iesniedzējiem uz e-pastu. Atgriezeniskā saite ir ļoti vērtīga.
II. vietā (manā vērtējumā 4.v.) - Guntars K.
III. vietā (manā vērtējumā arī) - Vitālijs O.