Sveiciens brūvētājiem.
Pirmo savu alu uzbrūvēju no Coopers Canadian iesala, medus un cukura, sanāca fantastisks.

Šodien izvēlējos Coopers Draught un Iļģuciema iesala ekstraktu, bet nesaprotu kāpēc balonā peld izteikti rauga kamoli, kas varēja to izraisīt?

Visu dariju tieši tā pat vienīgi es raugu kas nāk ar iesalu sākumā aktivizēju 27C° ūdenī, kas ielieta glāzē, bet šoreiz aizmirsu pievienot tējkaroti cukura. Vai tas varētu būt iemesls tādam iznākumam vai arī tas ka pievienoju Iļģuciema iesala ekstraktu?

Kad pievienoju raugu balonam, satira temperatūra bija 23.5C°, vai tas nav par aukstu?

Nesaprotu, kādēļ sarāva kunkuļos?

Varbūt vajadzētu samaisīt?

Tējkarote cukura rauga rehidrēšanai noteikti to neizdarīja. Es pats to nedaru, jo ražotājs to nerekomendē.

Kāds raugs? Ja tas, kas ekstraktam nāca līdzi, tad vajadzētu pārbaudīt termiņu. Man izskatās, ka vienkārši rehidrētais raugs nav samaisīts, kam nevajadzētu būt lielai bēdai.

Par temperatūru - atkal atkarīgs no rauga. Lielākajai daļai eilu raugu patīk no 18-22 apmēram, ir, protams, izņēmumi. Būtībā uzskata, jo augstāka rūgšanas temperatūra, jo vairāk esteru raugs izdalīs (lasi - izteiktākas rūgšanas garšas), jo zemāka, jo alus "tīrāks". Tipiskam eila raugam 24 ir diezgan daudz, tā ka es par zemu temperatūru neuztrauktos, drīzāk otrādi.

Fermentis raugiem rehidrēšana ir parastā ūdenī, tā ka cukurs nav nepieciešams - tas vairāk starterim varētu būt doomāts, bet tad labāk misu izmantot.

Un jā, samaisīt vajag - parasti pēc rehidrēšanas vai nu pielej papildus misu vai apskābekļo kratot vai kā citādi un raugs izšķīst, kautgan viņam jau iepriekš vajadzēja vienmērīgi ''izplūst'', ja bija vienmērīgi izkaisīts ūdenī / misā.

Paldies vīri par padomu. Šodien viss nosēdies un alutiņš strādā uz nebēdu 🙂

Nākamā problēma. Nākamajā dienā pēc alus ielikšanas tas sāka trakoti stipri strādāt, spieda visu ūdeni ārā no hidroaizvara, man ieteica to novietot vēsākā vietā, noliku verandā, pēc diennakts tas palika krietni lēnāks, tad sapratu, ka jānes atkal iekšā siltākā vietā, bet nesot balonu tas sakratījās un alus palika pavisam lēns, bet ir tikai 4tā diena, vai var būt tā ka alus apstāsies pavisam un nebūs noraudzējies kā nākas? Ko darīt šādā situācijā???

sicness
            Bez blīvuma mērīšanas atliek tikai skaitīt pātarus.
            Iespējams(visdrīzāk), ka jau norūdzis. Lai pastāv kādu nedēļu nogatavojas un tad var pildīt.

Piekrītu, gaidi un vēlāk mēri blīvumu. Tad būs skaidrs - vai norūdzis, vai vēl raugs būs jāpiemet.

Tad man tagad raut korķi vaļā un atliet traukā alu un mērīt blīvumu? Nekas, ka gaiss tiks klāt?
                Bet es nezinu sākotnējo blīvumu 🙁

Nu nogaidi, lai ir kādu nedēļu pusotru nostāvējis. Gaiss neko diži neietekmēs, ja paņemsi provi blīvuma mērījumam. Bez sākuma blīvuma būs grūtāk saprast. Ja vien tas alus nav kaut kas ūberstiprs, tad pieļauju, ja pēc nedēļas rūgšanas blīvums ir līdz ~1.018, tad, visticamāk ir norūdzis.

dzirnavnieks Es liku Coopers Draught iesalu kopā ar 1 burku Iļģuciema iesala un 1kg cukuru... Nekas stiprs tur nevarētu sanākt :/
                    Rīt nomērīšu blīvumu...

Ar kādiem random ekstraktiem + cukurs sanāk ~1.056. Man domāt FG tādam, atkarībā no rauga un citām lietām, var būt no kādiem 1.025 uz leju.

sicness Es liku Coopers Draught iesalu kopā ar 1 burku Iļģuciema iesala un 1kg cukuru... Nekas stiprs tur nevarētu sanākt :/
                        Rīt nomērīšu blīvumu...

Nafiga izķērnāji iesalu? Bikiņ vairāk cukura un būtu normāls padzēriens.
                        Ja nopietni, tad pirms sāk ko darīt, vajadzētu vismaz palasīt forumu. Miljons reižu viedi vīri ir teikuši - NEKĀDU CUKURU RAUDZĒJOT AR EKSTRAKTU !!!!!

Kādi nafig forumi. Cilvēks nopērk veikalā preci un pielieto pēc instrukcijas. Ne jau visi piedzimst ar aldara gēnu un burās pa forumiem trīcošām rokām.

Nevajag jau uzbrukt cukuram tik ļoti. It sevišķi, ja cilvēkam aptrūkstās ekstrakts.

Viss ok, blīvumu nomēriju, sakratīju balonu, vēl mazliet jāpastrādā un būs super.

Pirmo alu brūvēju no Coopers Canadian, pieliku 700gr cukura un 300g medus, sanāca ideāls alus. Pie liešanas pudelēs, pusi pildiju kopā ar cukuru pusi ar medu, abi varianti garšo fantastiski, novērtēja arī draugi un paziņas.

Manām vēlmēm un vajadzībām sanāk labākais alus kāds līdz šim ir dzerts, neviena Valmiermuiža ne Brengulis nestāv klāt.

dzirnavnieks
                                Es nezinu kā Jūs mērat tur simtdaļās utt... Bet man bija 11... Rīt pildīšu pudelēs iekšā jo vajadzētu būt krietni zem 10 jeb tuvu 0, ja nebūs tad domāju skāde liela nebūs, būs saldāks alus, kas mani ļoti iepriecina 🙂