• Pasākumi
  • Balsojums par 2019.gada mājbrūvētāju saieta Galvenā konkursa alu. 1.kārta

Rīkotājiem vajadzētu nodefinēt konkursa mērķi!?
Viens viedoklis, ka jāmāk uzvārīt alu pēc konkrētiem parametriem. Atstrādāt iemaņas! Tāds mērķis ir Brūvēpats konkursam arī laikam?
Man būtu interesanti gan piedalīties, gan baudīt citu veikumu kādam īpaši unikālam alum, bet tas laikam simpātiju galdam šobrīd domāts, kā Linards minēja. Cienīsm ko paši rakstam! "Pirmajā kārtā katrs foruma dalībnieks var izvirzīt savu variantu"!
Konkursam vajadzētu būt radošam. Visneiedojamāko ideju īstenošana. Tas varētu raksturot šo pasākumu. Tāds mans viedoklis. Kaut ko kopēt sen vairs nav ne interese, ne gribēšana. Tāpēc piekritīšu Kurzemniekam. Šī ir tā reize un vieta, kur izpausties individuāli!

Imperial stout (atlaujot piedevas, piemeram 3)

Vakardienas pasākumā izrunājām, un vairākums ir par to, ka šī lielā konkursa alum jābūt vienkāršam, lai vecie buki parāda klasi un jaunie var mierīgu sirdi piedalīties. Tā kā IPA ir bijusi, tad es piedāvāju Pale Ale... Viegls, dzerams aliņš, kur nevajag uber zināšanas, bet tomēr, lai būtu kvalitatīvi, ir jāpacenšas 🙂

Papildināšu Daigu.
        Tiem, kas brūvē daudzus gadus un ir uzbrūvējuši nu vismaz 50+ brūvējumus, uzbrūvēt NEIPAS, IIPA, Imperiāļus un citus trendīgus alus protams ir izaicinājums un skila pacelšanas process. Taču ir arī tie džeki, kas ir sākuši brūvēt nesen un, iespējams, ieraugot piedāvātos stilus nolemj nepiedalīties konkursā, jo jau startā saprot ka šos stilus neatļauj uzbrūvēt viņu pieredze un/vai iekārtas un kaut kādas tehnoloģiskās nianses.
        Ja paskatamies atpakaļ 2012.,2013. gadu galvenā konkursa alus, tad tie bija vienkārši alus stili, jo, pieņemu, tajā laikā nevienam nebija skils uzbrūvēt ko krutāku un parasta west coast IPA toreiz likās ahu*eķ manta.
        Tādēļ aicinu šogad un turpmākos gadus galvenā konkursa alus stilus noteikt tādus, kur jaunajiem ir vēlme piedalīties un arī vecajiem ir izaicinājums uzbrūvēt kvalitatīvu mantu. (jo kā zinām, tad visgrūtāk (t.i. bez defektiem) ir uzbrūvēt vienkāršu alu nevis dryhop piešaut klāt tik, cik nav žēl)
        Savukārt visus fantāziju lidojumus piedāvāju likt uz simpātiju galda un neierobežot aldari ar vienu iesniedzamo konkursa alu (jo zinu, ka daži māk un gribētu iesniegt gan NEIPA gan Imperiāļus gan citus brīnumus). Lai vienkāršāk vērtēt- piedāvāju simpātiju konkursu organizēt pa kontinentiem- pa lielam Eiropa un ASV. Un ja kāda fantāzijas lidojums un māka ļauj izstrādāt jaunatklātus alus stilus ( nu piem. - SHIPA (second hand IPA- atvemta vakardienas IPA blendēta ar svaigu), tad taisām arī šādu kategoriju.
        Nu kaut kā tā
        Rezumējot - galvenais konkurs vienmēr paliek demokrātisks un atbilst postulātiem, ka KUPLAS f-ja ir veicināt jaunu un jaunu mājbrūvētāju rašanos, savukārt simpātiju galds tad ir maksimālo prasmju demonstrēšana

es gan teiktu, ka uz Simpātiju konkursu vajag atstāt 1 ala ierobežojumu un visu pārējo var krāmēt uz random galda (tāpat šogad tik pāris alus no tā sanāca pagaršot, jo konkursu alos bija ar kaudzi ko degustēt)

"Rezumējot - galvenais konkurs vienmēr paliek demokrātisks un atbilst postulātiem, ka KUPLAS f-ja ir veicināt jaunu un jaunu mājbrūvētāju rašanos, savukārt simpātiju galds tad ir maksimālo prasmju demonstrēšana"

Ja tā, tad tas būtu arī atbilstoši jāvirza KUPLAS mārketinga nodaļai - jau iepriekš paziņot, ka galvenais konkurss ir Simpātiju galds un Galvenais konkurss tiek pārsaukts kaut kā savādāk. Lai visi saprot kas ir kas......un kurā virzienā jāvelta galvenie spēki.

Pievienojos viedoklim, ka uz simpātiju galda katrs liek tikai 1gab alu.

Par "Simpātiju galdu" .
            Tajos pašos Kraukļos bija galds uz kura bija viss, kaut kas, un viss kaut kas!
            Abnormāls bardaks, un nekas vairāk!
            Kā es to zinu? Tāpēc, ka es tur biju, liku, dzēru un skaitīju balsis! Tiem kam nav slinkums, atradīsiet manu ierakstu par uzvarētāju tajā gadā un ieguvušo balsu skaitu! Ja manā pirmajā Blomē @aivo ar @zintis balsis dalīja 15 pret 16, tad augstāk minētajos Kraukļos uzvarētājs "ašpadsmit" otrās vietas apsteidza par vienu (!!!) balsi.

Par galveno konkursu.
            Tiem kas ir uzbruvējuši 50 un mazāk alus, šis pasākums ir pasākums kur saprast to KA var ... un labi var!
            Tiem kas ir uzbrūvējuši 50 un vairāk, tas nu ir pasākums kur parādīt KO var!
            Pietiek vienreiz devalvēt šīs Kustības Par Labu Au idejas! Pietiek dzīties pēc atzinības un 16-26 konkursa dalībniekiem!
            Nevajag

KalvisK Ja paskatamies atpakaļ 2012.,2013. gadu galvenā konkursa alus, tad tie bija vienkārši alus stili, jo, pieņemu, tajā laikā nevienam nebija skils uzbrūvēt ko krutāku un parasta west coast IPA toreiz likās ahu*eķ manta.

Ja paskatamies atpakaļ, tad ESB un "pirts" stila ali tajā laikā bija tik pat liels izaicinājums, kā šobrīd visas duļķainās IPA's un tie ali ko 2013. sauktu par saskābušu nevis skābeno vai skābo!
            Nopietni?! "Darīšanas" kultūru gribat atgriezt "divi iesali, columbus rūgtumam un citra aromātam, un US-05" līmenī?

Daiga lai vecie buki parāda klasi un jaunie var mierīgu sirdi piedalīties.

Nūūū , uz mērīšanos vajadzēs žūriju! 😃

@Linards Pieturos pie uzskata, ka galvenajam konkursam būtu jābūt demokrātiskam nevis ar katru gadu jāsašaurina to personu loks, kuri spēj uzbrūvēt pēdējos pasaules trendus. Kaut vai par piemēru- š.g. Mežpils konkurss. It kā vienkāršs alus stils, taču kā pats teici- biji pārsteigts par tik švaku iesniegto paraugu kvaltitāti. Tādēļ mans uzskats ir un paliek- cilvēkiem jāiemācas brūvēt klasiskie stili (Wit, Hefe, IPA, APA, Beļģu blond utml.) labā/teicāmā kvalitātē un tad var domāt par trendiem. Jo ja es kā jauns wanabee gurķis, kurš sevi grib pierādīt un samērīties krāniņiem, skatos, ka konkursa alus stils ir NEIPA (un man nav pilnīgi nekāda poņa par ūdens sagatavošanu, apiņu biotransformācijām utml.), tad protams, ka man gribēšana nolaižas uz pus6iem man atliek tikai nodot savu alu uz simpātiju galda saplosīšanai (jo tieši tā- tur ir ļoti daudz iesniegtie paraugi.)
              Piekrītu Tev, ka nav jēdzīgi vērtēt 20+ iesniegtos galvenā konkursa alus paraugus (un pēc manas vērtēšanas pieredzes protams ka iesniedz arī ar izteiktiem defektiem tjip- saiģot). Taču šeit ir risinājums- iesniedz 1 nedēļu iepriekš savu alu un pasākuma orgi, tad paņem mazo testu- saskābis, neatbilst stilam (jo IPAS vietā esi uzvārījis DIPU vai NEIPU), uz lielo vērtēšanu netiec.

Manuprāt KUPLAS sākotnējā misija (dzert un darīt labu alu) lieliski tiek pildīta caur Labieti, Viediem, Nurmi, Malduguni, Kalējiem un visiem citiem, kuri ir izauguši no KUPLAS vidus.

KalvisK Pieturos pie uzskata, ka galvenajam konkursam būtu jābūt demokrātiskam nevis ar katru gadu jāsašaurina to personu loks, kuri spēj uzbrūvēt pēdējos pasaules trendus.

nevis loks jāsašaurina loks , bet meistarība jāaudzē! OK, negribas iedziļināties apiņu biotransformācijās, ūdens profilos, iesalu kombinācijās u.c. brūvē tādus alus, kur tas nav nepieciešams. Brūvē savam priekam. Ja šķiet, ka esi uzbrūvējis alu ko nav kauns citiem prezentēt, startē simpātiju konkursā! Līdz šim, "galvenais" konkurss tomēr ir bijis savu spēju izrādīšana. Nesaku, ka obligāti ir vajadzīgs trends, bet Pale Ale ar bīrsmitā kombinējamiem parametriem kā maximālās un minimālās robežas, ar nav nekāds izaicinājums!

KalvisK Taču šeit ir risinājums- iesniedz 1 nedēļu iepriekš savu alu un pasākuma orgi, tad paņem mazo testu- saskābis, neatbilst stilam (jo IPAS vietā esi uzvārījis DIPU vai NEIPU), uz lielo vērtēšanu netiec.

Bija arī šāda ideja.Turklāt jau vairākus gadus pēc kārtas! Bet kā Tu domā noorganizēt paraugu iesniegšanu, piemēram, Annuškānu Jurim? Lūgsi lai viņš nedēļu iepriekš atved no Balviem 1 litru alus?! Tā pat arī ar žūriju. Ja Tev izdosies ko tādu noorganizēt un novadīt, es Tavā priekšā noņemu cepuri!

KalvisK Manuprāt KUPLAS sākotnējā misija (dzert un darīt labu alu) lieliski tiek pildīta caur Labieti, Viediem, Nurmi, Malduguni, Kalējiem un visiem citiem, kuri ir izauguši no KUPLAS vidus.

Un Tu domā, ka šie labie ali Rimantam vai Uģim rodas tāpēc , ka viņi nenogurstoši brūvē vienkāršus Pale Ale un Kviešus?

Un nobeigumā mazliet no emocionālā: es pērku alu Cellē par 8€/0,5 l., es pērku dārgus kaimiņu igauņu alus, es pērku Brewdogus spirits&vainos, un dzerot šos alus es ikreiz aizdomājos par to, uz ko man norādīja kāds cits mājbrūvētājs!
                "Kad mēs tā varēsim? Kad mums veidosies alus darītavas kuru alus pirks igauņi, angļi un pārējā Eiropa?"
                Jo nekas jau TĀDS tur nav! Nekāda feja nav pielikusi burvju nūjiņu šai pudelei! Kāds, ir ņēmies, kombinējis, mācījies, lasījis, testējis, un vēlreiz uz apli, kamēr sanāca WOW! Ar milzīgām cerībām es uzlūkoju ik vienu jauno alus darītavu kas top . Ja vēl šī alus darītava rodas no "mūsu" vidus, šīs cerības ir dubultas! Un es ļoti gaidu, kad šīm darītavām , blakus viņu aliem ar ko pelnīt naudu, būs ali kas sniedz baudījumu sirdij!

Linard arī Tev protams ir taisnība un Tavu domu pilnībā saprotu. Tādēļ lai panāktu kompromisu, tad varbūt jāapsver doma par iesācēju konkursu, kur ir vienkāršāks alus stils un tad šajā gadījumā, protams, galvenais konkurss ir jau piem. NEIPA, kur nepietiek tikai ar to, ka esi apguvis brūvēšanas pamatus un nošpikojis recepti no kaut vai tā paša BeerSmith.

KalvisK
                    Izrāvi man vārdus no mutes, tak uztaisam divus konkursus, domāju ka neko baigi sarežģīti tas nebūs, lai motivētu jaunos taisam iesācēju konkursu, un vecajiem bukiem galveno konkursu! vai tad šī būtu baigā problēma?

Es tomēr par vienotu Galveno konkursu. Kurš tad brīvprātīgi gribēs startēt "amatieru līgā"? Visiem taču gribās lielajā "profiņu līgā".

Turklāt forumā būs balsošana. Par kādu konkursa alu nobalsos KUPLA foruma biedri - tas arī būs Galvenā konkursa alus. Ja uzvarēs "domājam-par-augstu-kvalitāti koalīcija" - tad tā arī būs. Ja uzvarēs "domāsim-par-KUPLA-masveidību koalīcija" - tad tā tam arī būs būt.
                      Jo tieši KUPLA mājbrūvētāju balsojumam jābūt izšķirošajam. Nevis tikai šauras organizētāju grupas lēmumam.

Zelcs
                        Te jau sākās dedovščina, nu pasakiet lūdzu man kurš no Jums šeit ,visiem, jau pirmajās reizēs ir uzvārījis labas IPA, DIPA u.t.t???
                        Cik jauno mājbrūvētāju mums kustībā ir pienācis klāt?
                        Jā forši ka mūsu līmenis ar katru gadu ceļās, bet nevajag uzreiz nobaidīt tos kuri tikai sāk, protams ka viņam iespējams pat nebūs gribēšanas ko uzsākt izlasot ka jāvārā šie briesmoņi IPA, par kurām dažs labs lauku puika pat vēl nav dzirdējis!

Nu tad visi jaunie mājbrūvētāji un jauno mājbrūvētāju atbalstītāji ņem un sabalso kādu no vienkāršajiem alus veidiem. 21.novembrī publicēsim sarakstu ar iespējamajiem variantiem (kas jau ir izvirzīti šajā diskusijā). Arī es neesmu par NEIPA vai kādu citu ļoti sarežģītu stilu. Bet lēmums jāpieņem visiem KUPLA biedriem balsojumā.

Un atruna, ka APA ir pārāk vienkārši brūvējama, manuprāt, nav īsti korekta. Visiem vienādi noteikumi un lai uzvar labākais!

Golden ale un kā stilam pienākās alko 3.5-5.3%!

kas ta NEIPAi tāds sarežģīts - ne temperatūru pauzes, ne dekokcijas, ne citas izvirtības ... protams, jāsaprot, kas ir laba NEIPA - Alus Cellē vai AlsLapsā var nopirkt izcilus paraugus (tas gan attiecas uz jebkuru stilu)

NEIPā sarežģītākais ir izvairīšanās no skābekļa. Mājbrūvētājam ar vidusmēra aprīkojumu būs grūti - oksidācija būs gan fermentācijas traukā (ja nav superhermētisks), gan pildīšanā (ja nav pretspiediena pildītājs (vai kā nu viņu tur sauc)), gan otrreizējā fermentācijā pudelē. Bažas, ka uzvarēs tas, kurš piebērs visvairāk apiņu (droši vien Citra un Mosaic) un kuram būs viskrutākais un dārgākais brūvēšanas/pildīšanas aprīkojums. Ka nesanāk sacīkste starp brūvēšanas iekārtām, nevis mājbrūvētājiem.
                              Un oksidēta NEIPA mēdz garšot pēc purva rāvas.

Rencis Es mājbrūvētāju kustībai pievienojos 2011.gada rudenī. Uz Blomi 2012. gadā bija jābrūvē ESB, pēc viesiem tā parametriem. Žūrijai kā vērtēšanas etalons tika dots garšot Fullers ESB , ko vajadzēja ņemt vērā vērtējot iesniegtos paraugus. Es apzinoties savas spējas, konkursā nemaz nemēģināju piedalīties. Tā vietā es 2013. gadā startēju konkursā ar t.s. "pirts alu" jeb Sesion Ale, un paliku uzreiz aiz pirmā trijnieka. Tagad es saprotu... pret mani savulaik tika izvērsta ģedovščina, neļaujot uz ESB konkursu brūvēt Pale Ale ar Sazz un US-05 . Es tad ņēmu un to savu SAAZ ALE liku uz simpātiju galda. Tagad es uzvedos tā pat kā toreiz pret mani izturējās "ģedi"! Viss skaidrs! Tikai netiek ņemts vērā tas, ka visas šīs "ģedovščinas" rezultātā ir radies Soho Švītiņš!
                              Atbildot uz jautājumu cik mums ir klāt nākuši mājbrūvētāji, es Tev atbildēšu... paskaties uz sevi, un visiem pārējiem diskutētājiem! Un neviens te netaisās nevienu baidīt! Un ja kādu "pirmkursnieku" var sabaidīt tas, ka ir mājbrūvētāji kam patīk izaicinājumi, tad lai labāk iet uz dekupāžas kursiem!