[deleted] cien. kolēģi! mums ar kaimiņu ir 11,4 katls. Vai kāds var ieteikt kādu parasto/ejošo Pale ale recepti uz šo apjomu, īpaši interese cik litros iejavot un ar cik skalot un pa cik iejavojam cepeškrasni, cik gradus likt; un arī būtu pateicīgs par ideālo izejvielu daudzumu. BeerSmith nav apguts pirmajā bruvējumā viss bija pec "amatieru receptes" no rokasgrāmatas, bet alus sanāca pavisam vajš (1-2 % alko saturs) un saldens, bet tā jau smarža un garša ļoti laba. Pateicos!
jautājumi un atbildes
- Edited
1-2% raugu vispār piebērāt un ja piebērāt vai raudzējāt vairāk kā divas dienas? Pēc "Amatieru receptes" nevajadzētu būt tik mazam ABV.
Pa lielam recepte vienkārša:
2.5kg graudi; 68C iejavošana un tad vārīšana plus apiņi kā paši grib. Iejavošanas un skalošanas ūdens atkarīgs no iejavojamā trauka.
Pats izmantoju uz 20L vārījumu. 18L iejavošanai un 12L skalošanai. Tas gan ir iejavojot aukstumkastē. Un līdz ar to efektivitāte ir briesmīga latrapam ap 50% un Raivo ķuningiesalam ap 70%.
@janis s#204054 beram Safale 05 puspaciņu, pēc tam, kad konsatējam ka nerugst, tad vēl puspaku rauga un kārtīgi aerējam. gradu tāpat ka nav. paši domājam, ka problēma bija ka iesals neatdeva cukuru, tāpec nebija kam rugst. Iesal bija Minhene 1 kg plus Carapils 0.2. Raudžet Depo bačoka 20 litriga ar hidro aizvaru vannas istaba.
paldies par recepti, bet kā pareizi sareķinat izejvielu un ūdens proporciju ja mēs iejavojam 11,4 litriga nerusejoša terauda kastroli?
mēs arī nospriedam ka iesals un daudzums nebija īstie, jo ja preizi saprotu Carapils nav no tiem arī kas dos maksimāli tieši cukuru
Varbūt termometrs čupā un temp. bija zem 60C (nepārcukurojās) ?
Iesala daudzums jau normāls - lai galā sanāktu 7L, tad 1.2-1.5kg vajag.
- Edited
kastrolis
Vienu vasaru pudeļ-kaķojot izmēģināju 20 dažādas 3 apiņu kombinācijas, tur bija gan poļu granulas, gan citra, gan chinook, gan amarillo, gan columbus, gan northern brewer, gan franču aramis, utt.
Es šķiet nojaušu kāpēc kāpj ārā un atkārtoti uzsveru - labi nodzesēt, nostādināt. Es parasti izņemu no leduskastes, kas pieslēgta zibensligzdai, sagatavoju glāzi ar agroplēves dubulto oderi un nepļāpājot ar kaimiņu par nākamo ES prezidentūru iepildu kāroto. Kāda apiņu druska zobu higiēnistam paliek, bet galvenais mērķis - aromāt-garšas īpatnības izjust.
No veikala atnesta sakratīta Tērvetes pudele arī ir bijusi, ka kāpj nedaudz.
Atsevišķu topiku sidram neatradu, jautāšu tad šeit.
Pērn raudzējām ar MJ M02 sidra raugu, viss ļoti labi, norūga līdz FG1000, tā kā sidru gribējās dzidru, tad ar želatīnu nodzidrinājām. Nodzidrinājās perfekti, ir aizdomas, ka pat pārāk labi, jo pievienojām 6g cukuru uz litru, bet sidrs praktiski negāzējās. Arī tagad pēc gada glabāšanas, ok tiesa gan pagrabā, gāzīte ir knapi jūtama. Mums ir versija, ka dzidrināšanas procesā kopā ar želatīnu praktiski viss raugs arī ir palicis spaiņa dibenā.....
Šogad iepirkām Fermentis sidra raugu, lasu instrukcijā:
DOSAGE
- 20 to 30 g/hl for first fermentation
- 30 to 40 g/hl for prise de mousse
Tātad pie pudeļošanas pievienojam gan cukuru, gan papildus raugu? 10g uz 30litriem? pareizi saprotu? izklausās diezgan padaudz.....
http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2016/12/FT-SafciderEN.pdf
Tai pat laikā lasu, ka ābolu sulā atšķirībā no misas nav raugam nepieciešamās barības vielas....
ps. tā kā pērn sidrs sanāca visai baudāms pat neskatoties uz nepietiekamo karbonizāciju, tad šogad atvēzējāmies uz nedaudz lielāku apjomu un attiecīgi iegādājāmies lielo 500g rauga paciņu, ko gan visu mums nevajadzēs. Līdz ar to varam padalīties ar raugu. Atlīdzība graudā, naudā vai baudā (vai konsultācijā par sidra tēmu).
Ja patīk dzidrība, laiks domāt par uzgāzēšanu no balona?
- Edited
Sveiki!
Vai gatavojot sidru - ābolu sula ir jāuzvāra, jāvāra?
Pirmo sidru pirms diviem gadiem nācās izliet pec 6 mēnešu gatavināšanas!
Sidrs bija traki sagāzējies un sīvs! Liku klāt raugu pie svaigi spiestas ābolu sulas!
Pieraksti rāda ka no OG1042 izrūga līdz FG1000 pusotra mēneša laikā! Pie pudeļošanas secināju ka reaģē ar sodu, bet cerības sapudeļoju !
Cik esmu apskatījis vietējās vīna receptes, tad visi gaž klāt cukuru(kas noteikti sabojas visu garšu) Var tak vienkārši sulu novārīt līdz vajadzīgajam blīvumam lai būtu tie 11alko%
mēs uzkarsējām, līdz pirmajiem burbuļiem. tā ir drošāk.
Putošana = paaugstināta skābe? Pareizi izrūdzis neputo nemaz?
Es gribētu piekrist Ģirtam. Un arī #Jesus ir daļa taisnības, jo pareizi izrūdzis lambiks vai Berline Weiss putos ka traks!