Nav Alusvedēja recepte, bet šogad šo recepti vārīju divas reizes. Parasti neatkārtoju neko identisku pārāk bieži, bet šis labi aizgāja, nolēmu kāpēc ne.

70% Pale ale vai Pils
15% Miežu pārslas
15% Dingemans Pealed Roasted Barley (super iesals tumšajiem!)

Uz OG ~1.040, jebkas neitrāls apiņos uz ~ 40 IBU, angļu vai būtībā der jebkurš neitrāls raugs ar pietiekmi dziļu norūgšanu, piemēram Nottingham/US-05.

green Es gribu uztaisīt kautko ar mango, bet kā ar viņu ir? Kā viņu dezinficēt? Mizu jau tur nevajag, tik to mikstumu...
Un kurā brīdī būtu pareizi viņu likt klāt?

Fermeris mango pērc gemossā bundžā,pljuree ap 700ml maksā kapeikas ap 2,5eur! Ļoti garšīgs

es caur reatonu uzsūtīju augļu biezeni (aprikožu) priekš nākamā saisona. Viņiem ir desmitiem dažādi augļu biezeņi, bez cukura, saldēti. Ļoti kvalitatīvi. Ap 4-5€ 1litrs

Fermeris drošvien konservēto mango tiešām ir ērtāk lietot. Es taisīju ar svaigu, no veikala. Negribēju pastarizēt lai max saglabātu aromātu - nomizoju, sablenderēju un beigās uz 24h pievienoju campden, ja pareizi atceros - kālija metabisulfāts. Vēlāk infekcija netika manīta, bija ok.

Es caur uzņēmumu sūtu. Jābūt noslēgtam līgumam. Bet vispār viņiem esot arī veikals, tikai nezinu kur un kā

Agrāk PROMO pirku dārgos pļurē pa €7-10 kg. Tagad Gemosa Mango pļurē (bundžā ir 850g). Lētāks un saldētavu neaizņem. Ar ''svaigajiem'' nav jēga čakarēties.

Ar aprikožu pļuru arī taisīts, bet tā izrādījās skābena (pati par sevi)

Reaton mc2 tirgo, tik nezinu par cenām - ne reizi nav tur būts: http://www.reaton.lv/foodstuffs/gastronome/

Man regulāri ir problēmas ar rūgšanas uzsākšanu, atdzesēju līdz aptuveni 30grādiem, uzberu raugu uz putām, bet rūgšana nesākas vairākas dienas, kur ir tas knifs?
              Raugi US-05 un S-04

Roberts777 20-25C ir optimālā temperatūra - to arī vajag ievērot. 30C var nobeigt raugu, kas nav saisoniem domāts. Un ieteicams labi sakratīt (oksidēt misu). Pa lielam, dari kā info lapā rakstīts - vienmērīgi uzber raugu uz misas un pēc 30min iemaisi/iekrati.

pie 30C raugu nobeigt nevar. pat pie 35C es domāju jebkurš raugs labi jutīsies. cita lieta ka garša visdrīzāk būs pilnīgā pakaļā.

Roberts777 varbūt rauga šoks ja tu viņo no ledusskapja izņem. es parasti nolieku istabas temperatūrā kad sāku brūvēt. un nevajag bērt tik siltā misā.

Roberts777 Varbūt pamēgini iemaisīt raugu misā, man, ir gadījumi, ka uzberot raugu tikai uz putām - neiemaisot pēc 30min suspensijā, vēlāk par dienu sāk rūgt.

mūsu pieredze ir dažāda. Esam bēruši vienkārši raugu. Esam dehidrējuši (čakars!). Esam misu skābekļojuši ar sietiņu (dabū iekšā alū visu kas lido gaisā!), esam skābekļojuši ar skābekli.
                        Secinājumi: Kamēr skābekļojām sietiņā lejot- 8 spaiņi startējās dažādi, ar 2 dienu nobīdi.
                        Tad rehidrējām- nekas neuzlabojās.
                        Tad pūtām misā tīru skābekli, un vēl rehidrējām- startējas visi 8 spaiņi pēc pulksteņa-visi vienādi pēc kādām 36...48h
                        Tad rehidrēt apnika. Pamēģinājām- tikai skābeklis, raugu uzberam uz misas virsamas, neko nekratam, nemaisam! (Labieša Reinis/un Hopallā ar to uzsvēra Aucē ka nedrīkst maisīt, nogalina raugu, nezinu kādēļ) Un viss notiek ideāli.

Nav mums vajadzīgās izglītības, tikai eksperimentējam.

p.s. reklāma 🙂 https://kupla.lv/d/152733-p-rdodu-misas-sk-bek-ojamo-iek-rtu

neimets132
                          Sapudeļoju eilu, kur 1 fermenterī uz nedēļu biju iemetis greipfrūta miziņas. Iesācēja kļūda, iemetu ar visu mizu un tagad sanāca rūgtens. Uz 20l 70gr miziņas, nav ļoti rūgts, bet pēcgaršā sit cauri. Ir cerība, ka rūgtums nogatavinoties samazināsies? 🙂

neimets132 man apelsīna miziņas rūgtums fermenterī izrūga un izgaisa. Var jau gadīties, ka pudelēs arī pazudīs

BOD Lallemand iesaka +30C līdz +35C, es šajā intervālā arī rehidrēju. Atkarībā no rauga parasti pēc 12h jau sāk pumpēt spiedienu, "bremzes" a ļa BRY-97 un viņu jaunais NEIPA, līdz 24h, Windsor burtiski pēc stundām piecām. Raugu no ledusskapja izņemu agri no rīta brūvēšanas dienā, paspēj pagulēt un iesilt stundas 5 - 6 noteikti.

Es uzvāru katliņā ūdeni kopā ar kolbu un to tur arī atstāju līdz laiks rehidrēt, tad parasti ūdens ir +40C līdz +45C ir atdzisis pats dabiskā veidā. Izvelku kolbu ar 200 ml ūdens, nedaudz pagaidu, pa to laiku temperatūra nokrīt līdz +30C līdz +35C, ieberu raugu, pagaidu 15 min, saskalinu, piešauju pāris kausus ar atdzesētu misu, saskalinu un tad fermentieros iekšā.

https://www.lallemandbrewing.com/docs/products/bp/BEST-PRACTICES_REHYDRATION_DIGITAL.pdf

Jā, fermentieros ieleju, kad tie ir pielieti līdz ~ pusei, lai labāk samaisās pielejot pārējo misu.